Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Racuchy z kremem jajecznym

Agnieszka Ciborek
Racuchy z kremem jajecznym
Racuchy z kremem jajecznym Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z jajem. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek.

Składniki na racuchy:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 4 żółtka
  • 250 g serka mascapone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 ml likieru jajecznego (można zastąpić adwokatem)

Sposób wykonania:

Krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem (nie za długo bo żółtka zbledną i zamienia się w kogel-mogel), dodać mascarpone i likier jajeczny, chwile miksować do uzyskania jednolitej masy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania racuchów.

Racuchy: Przygotować 2 naczynia: do jednego wbić białka, a do drugiego żółtka. Białka ubijamy na sztywno z odrobina soli.
Do żółtek dodajemy pozostałe składniki: mleko, mąkę, cukier i proszek. Krótko miksujemy na jednolitą gęstą masę. Ciasto za pomocą malej chochli nakładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy małe placki - chwile z obu stron aż się zarumienia. Układamy na talerzu w piramidkę, smarując każdy racuch naszym kremem. Można również przekładać owocami sezonowymi z bitą śmietaną.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski