Składniki na racuchy:
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 4 żółtka
- 250 g serka mascapone
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 ml likieru jajecznego (można zastąpić adwokatem)
Sposób wykonania:
Krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem (nie za długo bo żółtka zbledną i zamienia się w kogel-mogel), dodać mascarpone i likier jajeczny, chwile miksować do uzyskania jednolitej masy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania racuchów.
Racuchy: Przygotować 2 naczynia: do jednego wbić białka, a do drugiego żółtka. Białka ubijamy na sztywno z odrobina soli.
Do żółtek dodajemy pozostałe składniki: mleko, mąkę, cukier i proszek. Krótko miksujemy na jednolitą gęstą masę. Ciasto za pomocą malej chochli nakładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy małe placki - chwile z obu stron aż się zarumienia. Układamy na talerzu w piramidkę, smarując każdy racuch naszym kremem. Można również przekładać owocami sezonowymi z bitą śmietaną.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?