Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rillette z łososia z musem jabłkowo-cytrynowym na Wielkanoc

Elżbieta Podolska
Tomasz Różański, szef kuchni IBB Andersia Hotel, proponuje, jak wzbogacić tradycyjne śniadanie wielkanocne

Składniki (dla 1 osoby):

  • 50 g fileta z łososia bez skóry
  • 20 ml śmietany
  • 1 jabłka sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz
  • 50 ml soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
  • sambal (to ostra pasta na bazie chili i innych przypraw wykorzystywana jako sos lub przyprawa do dań w całej Indonezji. Do kupienia w marketach i delikatesach)
  • koperek
  • 30 ml jogurtu naturalnego

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Filet z łososia przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem oraz sambalem, posypać koperkiem. Przyprawioną rybę polać sokiem z pomarańczy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Filet odstawić do wystudzenia. Do ubitej śmietany dodać drobno pokrojone jabłko oraz sok z cytryny. Filet z łososia włożyć do ringu (obręcz, dzięki której nadajemy potrawom kształt), zostawiając miejsce na 1,5 cm od góry. Wierzch fileta w ringu posmarować ubitą śmietaną z jabłkiem. Całość udekorować koperkiem. Podajemy z sosem. Przygotowanie sosu: drobno posiekany koperek wymieszać z jogurtem naturalnym, przyprawić do smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski