18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rosół wegetariański

Elżbieta Podolska
Tradycyjny obiad zaczyna się od domowego rosołu z makaronem. Nawet wegeteriański

Składniki:
2 kg włoszczyzny oczyszczonej i pokrojonej w kawałki
3 listki laurowe
8 ziarenek pieprzu
4 ząbki czosnku
5 cm korzenia imbiru
sól
2 cebule
pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki bez cebuli i natki pietruszki zalać trzema litrami zimnej wody i zagotować.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Zmniejszyć gaz, delikatnie posolić i gotować na małym ogniu około 40 min. Cebulę pokroić na ćwiartki, przypalić nad ogniem i razem z natką wrzucić do rosołu. Gotować jeszcze pół godziny.

Odczekać 10 minut i przecedzić. Gotować sam płyn, odkryty, aż zostanie ok. 1,5 litra gotowego rosołu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski