Rozsmakuj się w pysznej kremowej zupie czosnkowej

Anastazja Bezduszna
Fotolia
Potrawy z dodatkiem czosnku niedźwiedziego zyskały ostatnio dużą popularność. Ta znana od wieków roślina słynie ze swoich leczniczych właściwości.

Chociaż na wiele lat zapomniano o tej roślinie, to dziś znów zagościła w domowej kuchni, a jej walory doceniają nawet zawodowi kucharze. Najpopularniejsze w wykorzystaniu są liście czosnku niedźwiedziego, których można używać na surowo do kanapek, sałatek i zup – wówczas nie tracą swoich dobroczynnych właściwości. Wszystkim, chcącym sprawdzić jego niepowtarzalny aromat i smak, polecamy zupę z czosnkiem niedźwiedzim i kremowym serkiem topionym.

Składniki:

  • 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 l bulionu
  • 200 g kremowego serka topionego
  • 3 ziemniaki
  • sól i pieprz do smaku
  • wędzony łosoś i śmietanka do dekoracji

Sposób przygotowania:
Gotujemy bulion warzywny i dodajemy ziemniaki. Zagotowujemy zupę i zdejmujemy z palnika. Dodajemy serek topiony i pokrojone liście czosnku niedźwiedziego. Serki dokładnie rozpuszczamy w zupie. Następnie wszystko miksujemy w blenderze na gładki krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dekorujemy wędzonym łososiem i śmietanką.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie