Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka krabowa

Anna Kot
Sałatka krabowa
Sałatka krabowa Anna Kot
Przygotowuję ją błyskawicznie, tuż przed wyjściem do pracy i zawsze dziewczyny z naszego open spaceu , jedząc ją jako lunch, cmokają z zachwytu. Oczywiście sałatka nazywa się tylko krabowa, bo używam do niej popularnych (tanich!) paluszków surimi.

Składniki:

  • 1 opakowanie paluszków surimi
  • 1 duży jogurt (dla dietetyków może być light)
  • 1 łyżka majonezu
  • 5-6 gotowanych jajek
  • sól, pieprz, czerwona ostra papryka
  • 1 zielony ogórek ok. 200 dkg
  • Koperek lub szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:
Rozmrożone paluszki, obrany ogórek i ugotowane jajka kroję w kostkę o boku do ok. 1 cm. Całość delikatnie mieszam.

Do miseczki wylewam jogurt, dodaję majonez i do smaku sól, pieprz i paprykę. Wiadomo, kto lubi pikantniej , to więcej pieprzu i papryki, a kto nie - tylko tyle, by sos nabrał kolorków.
Dokładnie mieszam i wlewam do sałatki.
Całość mieszam i posypuję, czym akurat mam - koperkiem albo szczypiorkiem.
Sałatka musi postać w lodówce, przynajmniej pół godziny, aby "przeszła" smakiem.
Przygotowanie nie trwa chyba nawet 15 minut, a jaki efekt!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski