Składniki:
- 1 opakowanie makaronu kokardki
- 200 gram jogurtu naturalnego
- 2 piersi z kurczaka
- 50 gram natki kolendry
- 10 szparagów zielonych
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- kilka sztuk pomidorków cherry
- 1 średnio ostre chilli
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Jogurt mieszamy z kminem rzymskim, papryką w proszku i startym czosnkiem oraz płaską łyżeczką soli. Z piersi z kurczaka usuwamy błonki i przekładamy do miseczki, zalewamy sosem jogurtowym i wcieramy go porządnie w mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z marynaty i usuwamy jej nadmiar z mięsa. Rozgrzewamy grilla ogrodowego i grillujemy piersi uważając by się nie przypaliły.
W tym czasie gotujemy makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
SZUKASZ PRZEPISÓW NA GRILLA? TU JE ZNAJDZIESZ
Cukinie kroimy w plastry, paprykę na kawałki, a pomidorki na połówki. Następnie nacieramy warzywa oraz szparagi oliwą z oliwek i grillujemy razem z kurczakiem.
Gdy mięso będzie już dobrze upieczone odkładamy na deseczkę by odpoczęło, a warzywa kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z makaronem.
Z soku z cytryny i oliwy przygotowujemy dressing, jeśli ktoś woli słodsze dressingi może dodać łyżkę miodu.
Kurczaka kroimy na plastry i mieszamy z warzywami i makaronem, następnie polewamy dressingiem i dodajemy posiekane chili i natkę kolendry.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?