Składniki:
400 g fileta z kurczaka
1 cebula czerwona
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 puszki kukurydzy
1 mały słoik selera konserwowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć przyprawionego kurczaka i podsmażyć.
Żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na około 10 minut, by nieco zmiękła. Następnie odlać wodę i odsączyć żurawinę za pomocą ręcznika papierowego.
Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka.
Selera konserwowego oraz kukurydzę odsączyć z zalewy.
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w salaterce i wymieszać.