Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z fasolką szparagową i bobem.

Zofia Wojciechowska
Zofia Wojciechowska
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z jajkiem. Jego autorem jest Zofia Wojciechowska.

Składniki:

  • 10 dag fasolki szparagowej
  • 10 dag bobu
  • mieszanka sałat
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • łyżka octu
  • 1/2 cytryny
  • po gałązce mięty i estragonu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bob ugotować w osolonym wrzątku, przełożyć do zimnej wody. Osączyć, obrać ze skórki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na kawałki. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować mniej więcej 10 min, osączyć ostudzić. Mieszankę sałat opłukać, osuszyć. Pomidorki umyć, przeciąć na pół. Połączyć wszystkie składniki. Zagotować osoloną wodę z octem. Jajka po kolei wbić do miseczki, delikatnie włożyć na wrzątek, gotować 2-3 min, wyjąć łyżką cedzakową. Miętę i estragon opłukać, posiekać. W soku z cytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać zioła oraz pieprz. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem, wymieszać, nałożyć na talerze. Na każdej porcji umieścić jajko,posypać pieprzem.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski