Składniki:
- 10 dag fasolki szparagowej
- 10 dag bobu
- mieszanka sałat
- garść pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- łyżka octu
- 1/2 cytryny
- po gałązce mięty i estragonu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Bob ugotować w osolonym wrzątku, przełożyć do zimnej wody. Osączyć, obrać ze skórki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na kawałki. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować mniej więcej 10 min, osączyć ostudzić. Mieszankę sałat opłukać, osuszyć. Pomidorki umyć, przeciąć na pół. Połączyć wszystkie składniki. Zagotować osoloną wodę z octem. Jajka po kolei wbić do miseczki, delikatnie włożyć na wrzątek, gotować 2-3 min, wyjąć łyżką cedzakową. Miętę i estragon opłukać, posiekać. W soku z cytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać zioła oraz pieprz. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem, wymieszać, nałożyć na talerze. Na każdej porcji umieścić jajko,posypać pieprzem.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?