Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik (miasto Chodzież)

red
Sernik (miasto Chodzież)
Sernik (miasto Chodzież) archiwum

Składniki na ciasto:

  • ¾ kostki margaryny Kasia,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć i razem utrzeć, dodając 2 łyżki mąki. Po utarciu dodać 3 szklanek mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Z gotowego ciasta oderwać kulkę i zamrozić (na koniec do potarcia na wierzch sernika). Ciasto wyłożyć na blachę i rozgnieść na wyłożonym papierze do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 5 kostek twarogu (2 śmietankowe, 3 półtłuste),
  • 8 żółtek (6 białek zostawić na pianę),
  • 2 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe,
  • 0,5 szklanki oleju, 2 szklanki mleka,
  • 0,5 olejku pomarańczowego,
  • skórka pomarańczowa (według uznania).

Sposób przygotowania:
Twaróg, cukier, żółtka ucieramy (w mikserze), dodajemy sypkie budynie oraz resztę składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasto i wkładamy na pół godz. do rozgrzanego (180 stopni C) piekarnika.

W tym czasie ubijamy 6 białek, dodajemy do nich 1 szklankę cukru oraz (na końcu) 1 łyżkę kartoflanki.

Ciasto po 30 min wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie gotową pianę, a na wierzch posypujemy potartą na tarce zamrożoną kulkę ciasta.

Całość piec jeszcze przez 30 minut (razem 1 godzina pieczenia). Po wyjęciu sernika warto obkroić nożem brzeg przy rancie blachy, aby sernik równo upadał. Po wystygnięciu polukrować (woda + cukier puder) i posypać wiórkami kokosowymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski