Składniki na ciasto:
- ¾ kostki margaryny Kasia,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 1 całe jajko,
- cukier waniliowy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć i razem utrzeć, dodając 2 łyżki mąki. Po utarciu dodać 3 szklanek mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Z gotowego ciasta oderwać kulkę i zamrozić (na koniec do potarcia na wierzch sernika). Ciasto wyłożyć na blachę i rozgnieść na wyłożonym papierze do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 5 kostek twarogu (2 śmietankowe, 3 półtłuste),
- 8 żółtek (6 białek zostawić na pianę),
- 2 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe,
- 0,5 szklanki oleju, 2 szklanki mleka,
- 0,5 olejku pomarańczowego,
- skórka pomarańczowa (według uznania).
Sposób przygotowania:
Twaróg, cukier, żółtka ucieramy (w mikserze), dodajemy sypkie budynie oraz resztę składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasto i wkładamy na pół godz. do rozgrzanego (180 stopni C) piekarnika.
W tym czasie ubijamy 6 białek, dodajemy do nich 1 szklankę cukru oraz (na końcu) 1 łyżkę kartoflanki.
Ciasto po 30 min wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie gotową pianę, a na wierzch posypujemy potartą na tarce zamrożoną kulkę ciasta.
Całość piec jeszcze przez 30 minut (razem 1 godzina pieczenia). Po wyjęciu sernika warto obkroić nożem brzeg przy rancie blachy, aby sernik równo upadał. Po wystygnięciu polukrować (woda + cukier puder) i posypać wiórkami kokosowymi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?