Składniki:
spód
- 180 g zmielonych herbatników
- 90 g stopionego masła
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
masa
- 1kg sera twarogowego o temperaturze pokojowej
- 350 ml śmietany kremówki
- 150 ml + 50 ml likieru baileys
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności jak kwaśny jest ser)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki spodu dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy (28 cm średnicy), dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia.
Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150 ml likieru, a następnie wystudzoną żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników. 3/4 masy serowej wylewamy na spód. Resztę mieszamy trzepaczką ze stopiona czekoladą i 50 ml likieru. Masę czekoladową nakładamy na wierzch i widelcem robimy esy-floresy. Sernik wstawiamy na minimum 10 godzin do lodówki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?