Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik z likerem

Sandra Siebert
Sandra Siebert
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z czekoladą. Jego autorem jest Sandra Siebert.

Składniki:
spód

  • 180 g zmielonych herbatników
  • 90 g stopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej

masa

  • 1kg sera twarogowego o temperaturze pokojowej
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 150 ml + 50 ml likieru baileys
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności jak kwaśny jest ser)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki spodu dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy (28 cm średnicy), dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia.

Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150 ml likieru, a następnie wystudzoną żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników. 3/4 masy serowej wylewamy na spód. Resztę mieszamy trzepaczką ze stopiona czekoladą i 50 ml likieru. Masę czekoladową nakładamy na wierzch i widelcem robimy esy-floresy. Sernik wstawiamy na minimum 10 godzin do lodówki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski