Śledź ... pod pierzynką a la Ania

ELKA
Udostępnij:
Sprawdź jak można przyrządzić śledzie w poście i nie tylko

Składniki:

  • słoik płatów śledziowych
  • 1-2 jabłka kwaśne
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 25 dag ogórków konserwowych
  • 250 g majonezu
  • 10 orzechów włoskich

Przygotowanie:
Śledzie obrać ze skórki, odcedzić, pokroić na kawałki długości ok. 1 cm. Wyłożyć na płaskim szklanym naczyniu jako pierwszą warstwę.

Ogórki koniecznie obrać i posiekać w drobną kostkę, odcisnąć z soku, a potem rozłożyć na śledziach - komu pilno, może dosłownie na kilkanaście sekund wrzucić je do malaksera, ale trzeba uważać, by jego noże nie zrobiły z ogórków przecieru.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Ugotowane, ostudzone jajka pokroić w kostkę i rozłożyć na ogórkach. Na samym końcu obieramy i siekamy w kostkę jabłka, aby nie zbrązowiały, czekając na swoją kolej i układamy na jajkach.

Całość pokrywamy średniej grubości warstwą majonezu. Na koniec na wygładzoną powierzchnię układamy połówki orzechów. Danie powinno przynajmniej 2-3 godziny "przegryźć" się w chłodnym miejscu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie