Śledź ... pod pierzynką a la Ania

ELKA
Sprawdź jak można przyrządzić śledzie w poście i nie tylko

Składniki:

  • słoik płatów śledziowych
  • 1-2 jabłka kwaśne
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 25 dag ogórków konserwowych
  • 250 g majonezu
  • 10 orzechów włoskich

Przygotowanie:
Śledzie obrać ze skórki, odcedzić, pokroić na kawałki długości ok. 1 cm. Wyłożyć na płaskim szklanym naczyniu jako pierwszą warstwę.

Ogórki koniecznie obrać i posiekać w drobną kostkę, odcisnąć z soku, a potem rozłożyć na śledziach - komu pilno, może dosłownie na kilkanaście sekund wrzucić je do malaksera, ale trzeba uważać, by jego noże nie zrobiły z ogórków przecieru.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Ugotowane, ostudzone jajka pokroić w kostkę i rozłożyć na ogórkach. Na samym końcu obieramy i siekamy w kostkę jabłka, aby nie zbrązowiały, czekając na swoją kolej i układamy na jajkach.

Całość pokrywamy średniej grubości warstwą majonezu. Na koniec na wygładzoną powierzchnię układamy połówki orzechów. Danie powinno przynajmniej 2-3 godziny "przegryźć" się w chłodnym miejscu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie