Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledź ... pod pierzynką a la Ania

ELKA
Sprawdź jak można przyrządzić śledzie w poście i nie tylko

Składniki:

  • słoik płatów śledziowych
  • 1-2 jabłka kwaśne
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 25 dag ogórków konserwowych
  • 250 g majonezu
  • 10 orzechów włoskich

Przygotowanie:
Śledzie obrać ze skórki, odcedzić, pokroić na kawałki długości ok. 1 cm. Wyłożyć na płaskim szklanym naczyniu jako pierwszą warstwę.

Ogórki koniecznie obrać i posiekać w drobną kostkę, odcisnąć z soku, a potem rozłożyć na śledziach - komu pilno, może dosłownie na kilkanaście sekund wrzucić je do malaksera, ale trzeba uważać, by jego noże nie zrobiły z ogórków przecieru.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Ugotowane, ostudzone jajka pokroić w kostkę i rozłożyć na ogórkach. Na samym końcu obieramy i siekamy w kostkę jabłka, aby nie zbrązowiały, czekając na swoją kolej i układamy na jajkach.

Całość pokrywamy średniej grubości warstwą majonezu. Na koniec na wygładzoną powierzchnię układamy połówki orzechów. Danie powinno przynajmniej 2-3 godziny "przegryźć" się w chłodnym miejscu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski