Składniki:
- słoik płatów śledziowych
- 1-2 jabłka kwaśne
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- 25 dag ogórków konserwowych
- 250 g majonezu
- 10 orzechów włoskich
Przygotowanie:
Śledzie obrać ze skórki, odcedzić, pokroić na kawałki długości ok. 1 cm. Wyłożyć na płaskim szklanym naczyniu jako pierwszą warstwę.
Ogórki koniecznie obrać i posiekać w drobną kostkę, odcisnąć z soku, a potem rozłożyć na śledziach - komu pilno, może dosłownie na kilkanaście sekund wrzucić je do malaksera, ale trzeba uważać, by jego noże nie zrobiły z ogórków przecieru.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Ugotowane, ostudzone jajka pokroić w kostkę i rozłożyć na ogórkach. Na samym końcu obieramy i siekamy w kostkę jabłka, aby nie zbrązowiały, czekając na swoją kolej i układamy na jajkach.
Całość pokrywamy średniej grubości warstwą majonezu. Na koniec na wygładzoną powierzchnię układamy połówki orzechów. Danie powinno przynajmniej 2-3 godziny "przegryźć" się w chłodnym miejscu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?