Ślimaczki - rolada truskawkowa z lodami
Składniki:
biszkopt:
(blaszka 50x60cm)
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
masa:
- 400 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- fix do śmietany na 200 g
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier, zmiksować, a następnie dodać mąkę. Do masy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę (najlepiej taką z pieca) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę biszkoptową, wyrównać, (biszkopt powinien być cienki). Tak przygotowany biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 min.
Upieczony biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę kuchenną, zdjąć papier, nierówne boki przyciąć i wyrównać, zwinąć za pomocą ściereczki w roladę lub jeżeli chcemy uzyskać efekt ślimaczków, roladę zwinąć z jednej strony jednym zwinięciem a z drugiej jak roladę. Odstawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić, dodać fix do śmietany i cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki lub w mniejsze kawałki, dodać do masy i raz jeszcze delikatnie wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki.
Na tak przygotowany biszkopt wyłożyć masę i zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować cukrem pudrem, truskawkami, (różki i oczka do ślimaczków zrobione są z rozpuszczonej czekolady) i podawać z lodami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?