Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodko-kwaśna zupa rybna z płotek

Jolanta Perz-Straga
Słodko-kwaśna zupa rybna z płotek
Słodko-kwaśna zupa rybna z płotek Jolanta Perz-Straga
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z rybą. Jego autorem jest Jolanta Perz-Straga

Składniki:

  • 3 świeżo złowione płotki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • sos chilli Winiary
  • sól prowansalska i ognista mieszanka przypraw
  • 3 łyżki grillowego frykasu z czosnkiem, w którym są w delikatnej marynacie morele, żurawina, kapary, czosnek, papryka, chili, zielone oliwki

Sposób przygotowania:
Umyte tusze płotek kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy głowy, płetwy i ogony. Umytą marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw, dusimy razem na 1 łyżce masła. Dodajemy pokrojone pomidory i trochę sosu chili, dusimy aż pomidory lekko odparują.

Zalewamy 750 ml wody i zagotowujemy, dodajemy pokrojone ryby i 3 łyżki grillowego frykasu i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać.

Tak przygotowaną zupę podajemy na talerzach z kawałkami ryby i warzywnymi dodatkami. Można podawać do tej zupy świeży, biały chleb.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski