Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Spaghetti Carbonara

Katarzyna Sklepik
Spaghetti carbonara można podać z makaronem świderki
Spaghetti carbonara można podać z makaronem świderki archiwum
Przepyszne i proste w wykonaniu danie

Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3-4 żółtka
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml kremówki
  • szczypta rozmarynu
  • parmezan
  • oliwa

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy plasterki boczku. Dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek i rozmaryn.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka i ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię.

Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zwarzy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski