Składniki:
- 500 g makaronu
- 150 g boczku wędzonego
- 3-4 żółtka
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml kremówki
- szczypta rozmarynu
- parmezan
- oliwa
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy plasterki boczku. Dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek i rozmaryn.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka i ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię.
Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zwarzy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?