Sushi Factory mieszcząca się w podpoznańskim Robakowie to jedna z pięciu największych w Europie fabryk japońskich przysmaków. Produkcja ruszyła na początku roku. Już jednak jest planowana rozbudowa fabryki.
Inwestycje o wartości 7 milionów złotych pozwoliły na uruchomienie maszyn pozwalających wyprodukować 4 tys. rolek sushi na godzinę, a także jedynej w Polsce linii chłodzącej ciekłym azotem do temperatury 2 stopni C, pozwalającej na uzyskiwane produktów o lepszej jakości i dłuższym terminie przydatności (6 dni). Standardowo dostępne gotowe dania sushi mają krótszy termin przydatności, nieprzekraczający z reguły 48 godzin.
Zwiększenie produkcji pozwoli eksportować wyroby z Robakowa
Obecnie Sushi Factory zatrudnia blisko 30 osób, w tym dwóch sushi masterów czuwających nad jakością wyborów gotowych.
Firma posługuje się standardem bezpieczeństwa żywności BRC i została zatwierdzona przez Państwową Inspekcję Weterynaryjną jako spełniająca wszystkie normy bezpieczeństwa. Oznacza to w praktyce, że jej wyroby mają otwartą drogę na rynki Unii Europejskiej.
W planach na 2016 rok przewidziane jest otwarcie kolejnej linii technologicznej oraz dwukrotne zwiększenie liczby zatrudnionych osób i trzykrotny wzrost produkcji. Standardowy produkt to tacka składająca się z dziewięciu porcji.
- Planujemy docelowo wielkość produkcji na poziomie 84 tys. tacek w 8 roboczogodzin - mówi Tomasz Nawrocki, członek zarządu Sushi Factory. - Obecnie produkty Sushi Factory dystrybuowane są do polskich sieci handlowych, docelowo planujemy eksport na rynki zagraniczne, ze szczególnym uwzględnieniem Turcji i krajów Europy Zachodniej - dodaje.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?