Bulgocące w garnkach powidła, zapach pomidorowych przecierów to przed laty był znak, że lato się kończy i powoli zaczyna się jesień. Przez wiele lat zapomniane, wyśmiewane przetwory znowu wracają do łask gospodyń domowych.
Coraz więcej pań znowu zaczyna robić zaprawy nie tylko kompoty, ale też i konfitury, przeciery, kisi, wkłada w ocet, przygotowuje sałatki, a nawet suszy.
Teraz na straganach jest po prostu raj dla tych, którzy lubią robić zapasy na zimę: piękna dynia, uroczy kabaczek, fascynująca cukinia, do tego słodziutka śliwka, czarująca malina, pachnąca papryka, cudowny ogórek. Kolorowo i smakowicie.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Suszy się już nie tylko grzyby, ale też coraz popularniejsze jest suszenie pomidorów. Dwa lata temu postanowiłam spróbować, czy wyjdą takie same, jak te, które kupuje się w sklepie. Zrobiłam zaledwie cztery małe słoiki i to był błąd. Bo wyszły jeszcze lepsze niż te kupowane.
W ubiegłym roku odbywało się już znacznie większe suszenie pomidorów. I... musiałam wymieniać kuchenkę. Termoobieg nie wytrzymał takiej pracy z suszeniem grzybów i pomidorów na zmianę.
Kilka rad z własnego doświadczenia. Najlepsze do suszenia są pomidory limy. Najlepiej suszyć w suszarce, a nie w kuchence. Są dwie szkoły: wycinania wnętrza pomidora i usuwania pestek albo pozostawiania. Ja zostawiam, bo dla mnie pomidor bez wnętrza nie ma smaku. Pestki to cały jego urok.
Po wysuszeniu wkładamy luźno do słoika, dodajemy przyprawy według upodobania: czosnek, tymianek, rozmaryn, bazylia i zalewamy dobrej jakości oliwą z oliwek, tak żeby wszystko było przykryte.
I znowu mamy dwa rozwiązania: zalewamy gorącą oliwą albo zimną. Ja robię część tak, część tak w zależności od tego, ile mam czasu.
Musimy tylko uważać, żeby oliwa nie była za gorąca, bo wtedy zaparza pomidory i zioła. Niektórzy mieszają oliwę z olejem. Wszystko zależy od upodobań. Tak więc - zapraszam Państwa do robienia zapasów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?