Światowy Dzień Hamburgera: Sprawdź najciekawsze przepisy na pyszne domowe hamburgery
Burgery wołowo-wieprzowe
Składniki:
- przyprawa w płynie maggi (1 łyżka)
- majonez
- ketchup
- bułki do hamburgera
- Mięso mielone wołowo-wieprzowe 1 kg
- Cebula
- Pietruszka
- Musztarda
- Czosnek (1 ząbek)
- 1 jajko
- Bułka tarta 50 g
- Pieprz czarny
- Ocet (2 łyżki)
- 1 cebula
- Ser żółty
- Sałata (1 główka)
- Pomidor
Sposób przygotowania
Krok 1
10 min
Zmiel w maszynce mięso (najlepiej łopatkę wołową lub udziec wołowy i łopatkę wieprzową) albo kup gotowe.
Krok 2
5 min
Wymieszaj wszystkie składniki na burgery w misce (natkę i czosnek posiekaj, cebulę pokrój w kostkę), dopraw do smaku pieprzem, łyżką Maggi i musztardą. Możesz dodać więcej Maggi, jeżeli chcesz, aby burgery były jeszcze bardziej wyraziste.
Krok 3
1 min
Uformuj 5 burgerów, usmaż je na patelni lub na grillu.
Krok 4
5 min
Dużą cebulę obierz, pokrój w krążki.
Krok 5
3 min
W misce wymieszaj 2 łyżki Maggi, ocet i cukier, następnie dołóż cebulę.
Krok 6
30 min
Marynuj całość około 30 minut.
Krok 7
5 min
Bułki podpiecz na suchej patelni lub grillu.
Krok 8
5 min
Przygotuj burgery: spód bułki posmaruj majonezem, połóż plaster pomidora, burger, plaster sera, cebulę, ketchup, sałatę i przykryj górną częścią bułki.
Źródło: winiary.pl
Kolejny przepis --->