Światowy Dzień Hamburgera: Sprawdź najciekawsze przepisy na pyszne domowe hamburgery
Pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków
Składniki:
- Pół kostki bulionu warzywnego
- Średnie buraki 0,5 kg
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Kasza jaglana pół kubka
- 1 jajko
- Pietruszka
- Olej rzepakowy (1 łyżka)
- Sok z cytryny (1 łyżka)
- Nasiona słonecznika 30 g
- bułki pełnoziarniste
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
- kiszone ogórki
- kiełki lucerny lub rzodkiewki
- sałata masłowa
- ketchup
- majonez
Sposób przygotowania:
Krok 1
10 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 2
15 min
Buraki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj drobno razem z czosnkiem (ten ostatni możesz przecisnąć przez praskę).
Krok 3
25 min
Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki i ugotuj w szklance wody na małym ogniu przez ok. 20 minut, dodaj pół kostki bulionu warzywnego.
Krok 4
10 min
Buraki, cebulę, czosnek i kaszę wymieszaj w misce. Dodaj jajko, łyżkę oleju, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i podprażone wcześniej nasiona słonecznika. Wymieszaj.
Krok 5
30 min
Z gotowej masy formuj burgery średnicy bułki, o grubości kciuka. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15-20 minut z każdej strony.
Krok 6
20 min
Z gotowych kotletów skomponuj burgera – lekko podpiecz bułkę, dół posmaruj majonezem, na nim połóż kotleta buraczano-jaglanego, następnie Twoje ulubione dodatki – na przykład pomidora, paprykę, sałatę, kiszone ogórki i kiełki. Wykończ ketchupem łagodnym.
Źródło: winiary.pl
Kolejny przepis --->