- Pieczemy zdobione chleby dożynkowe, weselne, w formie obrazów, a nawet upiekliśmy przydrożną kapliczkę. Zawsze miałem jakąś żyłkę do plastyki, a teraz się przydaje – mówi skromnie pan Paweł. -Tak trzeba pracować, żeby się utrzymać, konkurencja z dużych zakładów sprzedaje tanie chleby, ale ktoś musi też produkować porządne pieczywo.
A jakie to jest porządne pieczywo? Wystawcy zgodnie twierdzą, że musi być z pełnego przemiału. To może być chleb żytni razowy, albo z dodatkami różnych ziaren.
- Ziarenka smakują, ale nie trawimy ich tak dobrze – zauważa Janusz Dudek, który prowadzi piekarnię w Trzciance od 1992 roku. – Oczywiście pieczemy to, czego oczekują nasi klienci, ale chleb powinno się zmieniać. Jednego dnia zjeść taki, drugiego inny, tak aby organizm dostawał różne substancje.
Tych substancji brakuje często pieczywu sprzedawanemu w marketach.
- Jakie wartości może mieć chleb za 1,20 zł. Jeśli kilogram mąki kosztuje 1,30 zł? – mówi Zofia Wachowiak z kościańskiej piekarni Walenciak, którą prowadzi już trzecie pokolenie. – Nasze społeczeństwo na szczęście coraz bardziej dojrzewa do tego co dobre. A dobre jest to co na zakwasie. Ważne, żeby chleb był na zakwasie i nie miał żadnych ulepszaczy.
Ile powinien kosztować dobry chleb? Zdaniem piekarzy przynajmniej 4 złote za kilogram. Ceny chlebów są jednak coraz niższe, co odbija się na małych piekarniach, które wciąż przestrzegają tradycyjnych receptur.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?