W okresie świątecznym szczególną wagę przywiązujemy do przystrojenia domu. Szukamy inspiracji i dbamy o detale, które mają przybliżyć nam wyjątkowo rodzinną i ciepłą atmosferę. Przemierzamy okoliczne sklepy i supermarkety, gorączkowo wyszukując rozwiązań idealnych. Okazuje się jednak, że najlepsze rozwiązania są na wyciągnięcie ręki, a wszystko, czego potrzebujemy znajduje się w naszym domu, a konkretniej – w spiżarni. Bowiem przy dekoracji wigilijnego stołu, możemy wykorzystać dosłownie wszystko, co przyjdzie nam do głowy. I nie bójmy się przy tym sięgać po produkty spożywcze. Z sera żółtego możemy wykonać wiele ciekawych i niebanalnych ozdób na wigilijny stół: przy użyciu wykałaczek i małych, serowych trójkątów, powstanie piękna choinka, a nawet imponująca bombka! Jedyne, co nas ogranicza to nasza wyobraźnia.
– Ręczne wykonywanie ozdób to świetna zabawa i przede wszystkim pretekst do zaangażowania całej rodziny, a w szczególności najmłodszych. Doskonale nadaje się do tego ser żółty, co z pewnością ucieszy wszystkich jego smakoszy. Najlepiej wybrać ser w bloku, gdyż znacznie poszerzy to zakres jego wykorzystania – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Ogórkowa choinka z serem żółtym
Składniki:
- 150 g sera typu gouda
- dwa zielone ogórki
- dwie rzodkiewki
- żółta i czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Zielone ogórki kroimy pod kątem, w plasterki. Układamy je na kształt trójkąta na dużym talerzu. Ser kroimy w kostkę i układamy na brzegu talerza. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę w cienkie plastry. Układamy je na ogórkach, dekorując przekąskę wedle uznania.
Serowa choinka z serkiem łososiowym
Składniki:
- 150 g sera typu morski
- opakowanie serka twarogowego łososiowego
- 2 rzodkiewki
- natka pietruszki
- połowa jabłka
- długa wykałaczka
Sposób przygotowania:
Połówkę jabłka kładziemy na talerzu i wbijamy w nie długą wykałaczkę. Ser morski kroimy w cienkie plastry w kształcie trójkątów i smarujemy po jednej stronie serkiem twarogowym. Nabijamy na wykałaczkę plastry sera na kształt choinki. Całość dekorujemy rzodkiewką i natką pietruszki.
Owocowo-serowa choinka
Składniki:
- mały bakłażan
- 150 g sera typu edamski w bloku
- mandarynka
- 2 sztuki kiwi
- kiść winogron
- 20 krótkich wykałaczek
Sposób przygotowania:
Obcinamy dolną część bakłażana i kładziemy go na talerzu. Wbijamy w niego wykałaczki. Ser kroimy w drobną kostkę. Obieramy mandarynkę, kroimy kiwi w plastry i myjemy winogrona. Nabijamy wszystkie składniki na wykałaczki. Na szczyt naszej owocowo-serowej choinki, nabijamy wycięta z sera gwiazdkę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?