Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sylwestrowe przekąski, czyli jak zrobić jadalną choinkę [Przepisy]

Anastazja Bezduszna
Święta swoją magię kryją w detalach. Światła świec, gustowne ozdoby czy pięknie przybrana choinka, to elementy, które budują wyjątkową atmosferę. Nie zapominajmy przy tym, że piękno tkwi w prostocie, a wyjątkowość w tym, że sami zaangażujemy się w wykonanie oryginalnego wystroju wnętrza. Poświęćmy zatem chwilę i wykonajmy własnoręcznie ozdoby, które zbudują prawdziwą magię świąt! A jedyne czego potrzebujemy, to.. ser żółty! Oto 3 nasze propozycje świątecznych, serowych choinek.

W okresie świątecznym szczególną wagę przywiązujemy do przystrojenia domu. Szukamy inspiracji i dbamy o detale, które mają przybliżyć nam wyjątkowo rodzinną i ciepłą atmosferę. Przemierzamy okoliczne sklepy i supermarkety, gorączkowo wyszukując rozwiązań idealnych. Okazuje się jednak, że najlepsze rozwiązania są na wyciągnięcie ręki, a wszystko, czego potrzebujemy znajduje się w naszym domu, a konkretniej – w spiżarni. Bowiem przy dekoracji wigilijnego stołu, możemy wykorzystać dosłownie wszystko, co przyjdzie nam do głowy. I nie bójmy się przy tym sięgać po produkty spożywcze. Z sera żółtego możemy wykonać wiele ciekawych i niebanalnych ozdób na wigilijny stół: przy użyciu wykałaczek i małych, serowych trójkątów, powstanie piękna choinka, a nawet imponująca bombka! Jedyne, co nas ogranicza to nasza wyobraźnia.

– Ręczne wykonywanie ozdób to świetna zabawa i przede wszystkim pretekst do zaangażowania całej rodziny, a w szczególności najmłodszych. Doskonale nadaje się do tego ser żółty, co z pewnością ucieszy wszystkich jego smakoszy. Najlepiej wybrać ser w bloku, gdyż znacznie poszerzy to zakres jego wykorzystania – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Ogórkowa choinka z serem żółtym

Składniki:

  • 150 g sera typu gouda
  • dwa zielone ogórki
  • dwie rzodkiewki
  • żółta i czerwona papryka

Sposób przygotowania:
Zielone ogórki kroimy pod kątem, w plasterki. Układamy je na kształt trójkąta na dużym talerzu. Ser kroimy w kostkę i układamy na brzegu talerza. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę w cienkie plastry. Układamy je na ogórkach, dekorując przekąskę wedle uznania.

Serowa choinka z serkiem łososiowym

Składniki:

  • 150 g sera typu morski
  • opakowanie serka twarogowego łososiowego
  • 2 rzodkiewki
  • natka pietruszki
  • połowa jabłka
  • długa wykałaczka

Sposób przygotowania:
Połówkę jabłka kładziemy na talerzu i wbijamy w nie długą wykałaczkę. Ser morski kroimy w cienkie plastry w kształcie trójkątów i smarujemy po jednej stronie serkiem twarogowym. Nabijamy na wykałaczkę plastry sera na kształt choinki. Całość dekorujemy rzodkiewką i natką pietruszki.

Owocowo-serowa choinka

Składniki:

  • mały bakłażan
  • 150 g sera typu edamski w bloku
  • mandarynka
  • 2 sztuki kiwi
  • kiść winogron
  • 20 krótkich wykałaczek

Sposób przygotowania:
Obcinamy dolną część bakłażana i kładziemy go na talerzu. Wbijamy w niego wykałaczki. Ser kroimy w drobną kostkę. Obieramy mandarynkę, kroimy kiwi w plastry i myjemy winogrona. Nabijamy wszystkie składniki na wykałaczki. Na szczyt naszej owocowo-serowej choinki, nabijamy wycięta z sera gwiazdkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski