Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szare kluchy - inaczej

Kamilla Placko-Wozińska
Kamilla Placko-Wozińska
Tradycyjne szare kluchy robimy tylko z surowych ziemniaków. W tym, nieco zmodyfikowanym przepisie, dodaję trochę gotowanych. Dzięki temu nie kleją się i świetnie nadają do ponownego podgrzewania. Mogą być dodatkiem do dań mięsnych, ale najbardziej smakują ze skwarkami i gotowaną, kiszoną kapustą.

Składniki

  • 3,5 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • pieprz o sól do smaku

Przygotowanie
Pół kilograma ziemniaków ugotować i przekręcić przez maszynkę. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce lub w sokowirówce, odcedzić, zlać wodę, zostawiając gęsty ,,krochmal". Ubić całe jajka z pieprzem i solą, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Kłaść na wrzątek, przed włożeniem każdej kluchy zanurzając w nim łyżkę. Gotować 15 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski