Składniki
600 g fileta z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka pomarańczowa
2 cebule
Marynata do mięsa
50 ml oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
pieprz mielony
1 łyżka soku z cytryny
Marynata do warzyw
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Sos czosnkowy
200 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
koperek
Przygotowanie
Fileta oczyścić z błon i pokroić w dużą kostkę.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasiennie i pokroić w kostkę taką samą jak kurczak.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę
Składniki na marynaty wymieszać dokładnie.
Jedną zalać kawałki kurczaka a drugą wymieszać z warzywami.
Kurczaka wstawić do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180*C.
Mięso nadziewać na przemian z warzywami z szpikulce do szaszłyków.
Gotowe szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 25-30 min. .
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.