Szparagi w cieście francuskim to pyszna i szybka przekąska lub kolacja. Podczas pieczenia pachną obłędnie! Sprawdź przepis

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Szparagi w cieście francuskim przygotowuje się w mgnieniu oka, ale ich zapach i smak pozostają w pamięci jeszcze długo po zjedzeniu. To danie, do którego wraca się z przyjemnością. Połączenie rozpływających się w ustach szparagów i zrumienionego boczku z delikatnym ciastem daje prostą, ale pyszną przekąskę na imprezę bądź kolację na ciepło.

Spis treści

Sezon na szparagi trwa. Korzystamy z nich na wiele sposobów, mogą posłużyć jako dodatek do ryby albo mięsa, ale mogą również grać pierwsze skrzypce. W połączeniu z ciastem francuskim i boczkiem tworzą samodzielne danie. Można podawać je z sosem czosnkowym. W takim wydaniu być może nie są dietetyczne, ale na taką chwilę przyjemności warto sobie czasem pozwolić!

Przepis na szparagi w cieście francuskim z dodatkiem boczku i żółtego sera

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i żółtym serem na talerzu, obok sos czosnkowy.
Szparagi w cieście francuskim przygotowuje się bardzo szybko i nie potrzeba do nich wielu składników. Anna Moyseowicz

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 pęczek szparagów (około 12 sztuk),
  • 1 jajko,
  • łyżka oliwy,
  • 70 gramów żółtego sera,
  • 12 plasterków (około 120 gramów) boczku wędzonego parzonego,
  • 15 gramów sezamu, czarnuszki albo kminku (według preferencji),
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić szparagi w cieście francuskim?

  1. Szparagi dokładnie umyj.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki warzyw.
  3. Posyp szparagi solą i pieprzem, polej oliwą.
  4. Boczek pokrój na cienkie plastry.
  5. Każdego szparaga owiń plastrem boczku.
  6. Ciasto francuskie pokrój w podłużne, około 3-centymetrowe paski. Zrób tyle pasków, ile masz szparagów.
  7. Szparagi z boczkiem owijaj ciastem.
  8. Wbij jajko do małej miseczki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, rozbij.
  9. Szparagi posmaruj jajkiem.
  10. Posyp szparagi przygotowanymi ziarenkami.
  11. Zetrzyj żółty ser.
  12. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  13. Szparagi piecz około 25 minut. Pod koniec, gdy ciasto będzie zrumienione, posyp startym serem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szparagi w cieście francuskim to pyszna i szybka przekąska lub kolacja. Podczas pieczenia pachną obłędnie! Sprawdź przepis - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie