- Pokazując zwierzęta, musimy pamiętać o bezpieczeństwie ich i zwiedzających - wyjaśnia Małgorzata Pietrzak z muzeum w Szreniawie.
- Prezentacja zwierząt jest potrzebna, a my prezentujemy rasy rzadkie, których mieszkańcy miast mogą nie znać - dodaje Jan Maćkowiak, dyrektor Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego.
Trudność polega i na tym, że oglądane zwierzęta są poddane stresowi. To utrudnia ich hodowlę. W szreniawskim muzeum funkcjonuje dzisiaj regularne gospodarstwo. Czterech pracowników ma pod opieką woły, konie, drób, a także trzodę chlewną. Pierwszym zwierzęciem w szreniawskim muzeum były woły. Początkowo opiekował się nimi i uczył tego polskich muzealników pracownik specjalnie sprowadzony z Rumunii. Później, przy okazji obrzędów bożonarodzeniowych pojawił się osioł.
W najbliższy weekend muzeum zaprasza też do udziału w imprezie zatytułowanej "Pyra Poznańska". Zaprezentowane zostaną między innymi konie i woły ciągnące wozy z ziemniakami. Widzowie zobaczą, jak kiedyś pyry zbierano ręcznie, ale też jakich używano do tego celu maszyn. Na oczach zwiedzających wykonany będzie kopiec do przechowywania zimą ziemniaków.
Nie obędzie się też bez degustacji pyrek z gzikiem. Atrakcją będzie konkurs na najlepszego bambrzoka, czyli ciasto z ziemniaków.
Impreza rozpocznie się o godzinie 10 i trwać będzie do godz. 17.
WIDZIAŁEŚ COŚ CIEKAWEGO? ZNASZ INTERESUJĄCĄ HISTORIĘ? MASZ ORYGINALNE ZDJĘCIA?
NAPISZ DO NAS NA ADRES [email protected]!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?