Ślimaczki z cista francuskiego
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
12 plasterków szynki
12 plasterków sera żółtego
4 łyżki ketchupu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ketchup, jogurt naturalny, bazylię, paprykę, czosnek, sól, pieprz, mieszamy ze sobą, tworząc sos.
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Smarujemy przygotowanym sosem, a na sosie układamy najpierw plastry szynki a na nich plastry sera żółtego.
Całość zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, delikatnie dociskając. Następnie roladę kroimy na roladki o grubości około 1,5-2 cm.
Roladki układamy na leżąco na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15-20 minut, do zarumieniania. Gotowe ślimaczki dekorujemy świeżymi ziołami. Idealnym dodatkiem do tej przekąski będzie domowy sos czosnkowy.