Składniki:
- średniej wielkości kurczak
- 1-2 cebule
- kilkanaście zielonych oliwek
- 2 marchewki
- łyżka miodu
- szklanka bulionu (może być z kostki) cytryna
- pęczek natki
- 1/3 szklanki oliwy
Marynata:
2-3 ząbki czosnku,
spora szczypta sproszkowanego szafranu lub łyżeczka kurkumy,
po pół łyżeczki mielonego pieprzu, cynamonu i imbiru
Sposób przygotowania:
Z kurczaka zdjąć skórę i wytrybować kości, a mięso pokroić na spore kawałki.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty, wymieszać z kurczakiem i odstawić na pół godziny.
Cebule pokroić w piórka, a marchewkę w półplasterki. Na patelni do pieczenia mięsa lub w stalowym rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i partiami obsmażyć mięso, a potem warzywa.
Przełożyć do garnka z grubym dnem i pokrywą (najlepiej żeliwnego), dodać miód, gorący bulion, szczelnie przykryć i dusić na minimalnym ogniu.
Po 40 min wrzucić oliwki, posiekaną natkę oraz skórkę cieniutko okrojoną z cytryny i pociętą w paseczki (powinna być dodana kiszona cytryna, ale w Polsce jest jeszcze mało dostępna) i dusić jeszcze 10-15 min.
Tażin podawać w naczyniu, w którym się dusił. Odpowiednie dodatki to kuskus, a także pszenne pieczywo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?