Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tadżin z kurczaka

ELKA
Podany z kaszą kuskus smakuje najlepiej.

Składniki:

  • średniej wielkości kurczak
  • 1-2 cebule
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • 2 marchewki
  • łyżka miodu
  • szklanka bulionu (może być z kostki) cytryna
  • pęczek natki
  • 1/3 szklanki oliwy

Marynata:
2-3 ząbki czosnku,
spora szczypta sproszkowanego szafranu lub łyżeczka kurkumy,
po pół łyżeczki mielonego pieprzu, cynamonu i imbiru

Sposób przygotowania:
Z kurczaka zdjąć skórę i wytrybować kości, a mięso pokroić na spore kawałki.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty, wymieszać z kurczakiem i odstawić na pół godziny.

Cebule pokroić w piórka, a marchewkę w półplasterki. Na patelni do pieczenia mięsa lub w stalowym rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i partiami obsmażyć mięso, a potem warzywa.

Przełożyć do garnka z grubym dnem i pokrywą (najlepiej żeliwnego), dodać miód, gorący bulion, szczelnie przykryć i dusić na minimalnym ogniu.

Po 40 min wrzucić oliwki, posiekaną natkę oraz skórkę cieniutko okrojoną z cytryny i pociętą w paseczki (powinna być dodana kiszona cytryna, ale w Polsce jest jeszcze mało dostępna) i dusić jeszcze 10-15 min.

Tażin podawać w naczyniu, w którym się dusił. Odpowiednie dodatki to kuskus, a także pszenne pieczywo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski