Składniki:
- owoce morza
- makaron (czarne tagiatelle)
- pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek
- czosnek, chilli
- masło
- białe wino
Przygotowanie:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwki.
Na patelni roztapiamy oliwę z oliwek, z masełkiem i czosnkiem.
Owoce morza - najlepiej jak będzie to mieszanka: małży, krewetek, kalmarów, ośmiornic.
Owoce morza (jeśli są świeże - płuczemy i porządnie odsączamy, jeśli są zamrożone - najpierw zanurzmy je w ciepłej wodzie, by odtajały, a potem odsączmy je z wody) wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczykiem i podlewamy białym winem.
Dusimy tak długo, aż wszystkie smaki ładnie się"przegryzą", dodając do nich chilli i pomidorki koktajlowe.
Podajemy posypane dużą ilością posiekanej zielonej pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?