Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tagiatelle z owocami morza

Paweł Jabłoński
Tagiatelle z owocami morza
Tagiatelle z owocami morza Paweł Jabłoński

Składniki:

  • owoce morza
  • makaron (czarne tagiatelle)
  • pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek
  • czosnek, chilli
  • masło
  • białe wino

Przygotowanie:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwki.
Na patelni roztapiamy oliwę z oliwek, z masełkiem i czosnkiem.
Owoce morza - najlepiej jak będzie to mieszanka: małży, krewetek, kalmarów, ośmiornic.
Owoce morza (jeśli są świeże - płuczemy i porządnie odsączamy, jeśli są zamrożone - najpierw zanurzmy je w ciepłej wodzie, by odtajały, a potem odsączmy je z wody) wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczykiem i podlewamy białym winem.
Dusimy tak długo, aż wszystkie smaki ładnie się"przegryzą", dodając do nich chilli i pomidorki koktajlowe.
Podajemy posypane dużą ilością posiekanej zielonej pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski