Nie bacząc na taką sławę gotowania szparagów w polskiej kuchni, częściej zamawiamy je w restauracjach niż decydujemy się przyrządzić w domu. A warto, bo samo gotowanie nie wymaga dużego wysiłku.
Składniki:
- 3-4 białe szparagi średnie,
- 300 g polędwicy wołowej,
- 2 pomidorki koktajlowe,
- serek mascarpone,
- awokado,
- czerwona cebula,
- świeża mięta,
- łyżka śmietany,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy szparagi i odstawiamy, by ostygły. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w cienkie plastry i przyprawioną polędwicę. W tym czasie kroimy w małe plastry awokado i siekamy cebulę. Kroimy szparagi na skos na nieduże kawałki. Do serka mascarpone dodajemy łyżkę śmietany, łyżeczkę soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Do utworzonej masy dodajemy awokado, cebulę i szparagi. Całość dokładnie mieszamy. Układamy na talerzu masę obok kąsków polędwicy. Dekorujemy pokrojonymi na pół pomidorkami i zieleniną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?