Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tagli dimanzo e asparagi bianchi

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
We Francji królują szparagi podawane z jajkami w koszulkach - Oeufs pochés aux asperges et creme fraîche. Ale również cieszy się tu popularnością polska wersja, która po francusku brzmi Asperges a La Polonaise.

Nie bacząc na taką sławę gotowania szparagów w polskiej kuchni, częściej zamawiamy je w restauracjach niż decydujemy się przyrządzić w domu. A warto, bo samo gotowanie nie wymaga dużego wysiłku.

Składniki:

  • 3-4 białe szparagi średnie,
  • 300 g polędwicy wołowej,
  • 2 pomidorki koktajlowe,
  • serek mascarpone,
  • awokado,
  • czerwona cebula,
  • świeża mięta,
  • łyżka śmietany,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Gotujemy szparagi i odstawiamy, by ostygły. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w cienkie plastry i przyprawioną polędwicę. W tym czasie kroimy w małe plastry awokado i siekamy cebulę. Kroimy szparagi na skos na nieduże kawałki. Do serka mascarpone dodajemy łyżkę śmietany, łyżeczkę soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Do utworzonej masy dodajemy awokado, cebulę i szparagi. Całość dokładnie mieszamy. Układamy na talerzu masę obok kąsków polędwicy. Dekorujemy pokrojonymi na pół pomidorkami i zieleniną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski