Składniki ok. 10 szt.:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 opakowanie drożdży w proszku
- 250 ml letniego mleka
- 100 g cukru
- 75 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu w proszku
- 450 ml mleka
- 40 g cukru
- 125 g suszonych żurawin
- 30 orzechów włoskich
- 1 opakowanie maku (250 g)
Dodatkowo: 50 g dżemu morelowego
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z drożdżami. Dodać mleko, cukier i masło. Zagnieść ciasto za pomocą robota kuchennego. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto urosło.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Budyń zmieszać ze 100 ml mleka. Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Do zagotowanego mleka dodać mleko z budyniem i gotować, mieszając.
Żurawiny pokroić i dodać do mleka (zostawić 2-3 łyżki stołowe żurawin na później). Orzechy rozdrobnić i zmieszać z makiem.
Ciasto drożdżowe zagnieść i podzielić na ok. 10 równych części. Z każdej części uformować kulkę i rozgnieść ją dłonią. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na niej porcje ciasta. Na każdą porcję nałożyć budyń i mak. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C) przez ok. 18-20 minut.
Dżem zmieszać z 1 łyżką stołową wody i zagotować, następnie przecisnąć przez sito i posmarować nim tarteletki. Posypać pozostałymi żurawinami.
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 125 g świeżych żurawin podgrzewać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru przez 3-4 minuty, mieszając. Żurawiny osuszyć i dodać do budyniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?