Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! [lista]
Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! Sprawdź! [TOP 6]
2. SZPINAK
Szpinak znany jest ze swoich właściwości antynowotworowych. Liście szpinaku chronią przed miażdżycą. Swoje właściwości lecznicze szpinak zawdzięcza beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie – znanym przeciwutleniaczom. Ponadto szpinak jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy.
Czytaj też: Nie jedz tego rano! Top 8 rzeczy, których nie powinno się jeść na śniadanie [zdjęcia]
Lepszy na surowo czy gotowany? W przypadku szpinaku mamy spory kompromis. Kwas foliowy, witamina C, niacyna, ryboflawina i potas są lepiej wchłaniane przez organizm z surowych liści szpinaku. Jednak gotowanie zwiększa wydzielanie i wchłanianie witaminy A i E, białka, błonnika, cynku, tiaminy, wapnia i żelaza a także ważnych karotenoidów, takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna.
Ze względu na to, że szpinak zawiera kwas szczawiowy wskazane jest dodawanie do potrawy zsiadłego mleka lub jajka, aby wyrównać straty wapnia.