MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem...
fot. 123rf

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Jogurt naturalny, kefir, maślanka

Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem konkretnych szczepów bakterii probiotycznych: Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Saccharomyces boulardii — mają działanie immunomodulacyjne.
Bakterie probiotyczne m.in.:
pobudzają limfocyty T do działania,
nasilają produkcję cytokin przeciwzapalnych – cząsteczek, których obecność mobilizuje układ immunologiczny do wzmożonej aktywności,
uszczelniają błonę śluzową w obrębie jelit,
ograniczają reakcje uczuleniowe,
inicjują produkcję przeciwciał chroniących organizm w stanie zagrożenia infekcją.

Zawartością bakterii probiotycznych wyróżniają się także kiszonki (kiszona kapusta, ogórki, kimchi, fermentowana soja), niestety dostarczają one jednocześnie sporych ilości sodu.

Zobacz również

Sensacja! Bizony w lasach włoszczowskich? Widziano je w okolicach Silpi Dużej

Sensacja! Bizony w lasach włoszczowskich? Widziano je w okolicach Silpi Dużej

Wyrok w sprawie zbrojnego gangu. Mali świadkowie koronni z łagodnymi karami

Wyrok w sprawie zbrojnego gangu. Mali świadkowie koronni z łagodnymi karami

Polecamy

Deloitte przygotował trzy scenariusze skutków uderzenia w czołowy polski biznes

Deloitte przygotował trzy scenariusze skutków uderzenia w czołowy polski biznes

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Policjanci z KWP w Poznaniu pomogli zapobiec "ustawce" przed meczem Polska-Holandia

Policjanci z KWP w Poznaniu pomogli zapobiec "ustawce" przed meczem Polska-Holandia