9 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Zasobnymi źródłami witaminy E w diecie są przede wszystkim...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/10/24/5da02132cd240_o_large.jpg)
fot. pixabay
Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty
Migdały, orzechy laskowe i nasiona słonecznika
Zasobnymi źródłami witaminy E w diecie są przede wszystkim nasiona słonecznika (49 mg/100 g), orzechy laskowe (38 mg/100 g) oraz migdały (25 mg/100 g), podczas gdy potrzeby organizmu wynoszą ok. 10 mg na dobę. Tokoferol ma bardzo silnie właściwości przeciwutleniające, polegające na:
• przerywaniu reakcji zapalnych,
• neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie,
• ograniczaniu wydzielania cytokin prozapalnych, które stres oksydacyjny powodują.
Przy pierwszych objawach przeziębienia, poziom markerów stresu oksydacyjnego wzrasta, dlatego warto wówczas dodawać do posiłków garstkę orzechów dziennie, by ilość witaminy E w codziennej diecie była wystarczająca.