MKTG SR - pasek na kartach artykułów
12 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to najlepsze żywieniowe źródła witaminy...
fot. 123rf

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Łosoś, sardynki, makrela i inne tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie to najlepsze żywieniowe źródła witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy te wpływają na komórki układu odpornościowego prawdopodobnie poprzez wpływ na wydzielanie związków, odpowiedzialnych za komunikację pomiędzy nimi. Witamina D działa immunomodulująco, obniża skłonność organizmu do reakcji alergicznych, a także pobudza wydzielanie przeciwciał przez limfocyty B.
U osób, które często chorują, stwierdza się w badaniach profilaktycznych niskie, względem zaleceń, stężenie witaminy D we krwi.

Spożywaj tłuste ryby morskie, najlepiej świeże, przynajmniej 2 razy w tygodniu. A witaminę D w okresie jesienno-zimowym warto suplementować w ilości 800-2000 j.m. na dobę.

Zobacz również

Za nami jubileusz 40 - lecia Gminnego Przedszkola w Siennicy Nadolnej

NOWE
Za nami jubileusz 40 - lecia Gminnego Przedszkola w Siennicy Nadolnej

Wakacje 2024 w łęczyckiej bibliotece rozpoczęte. Ciekawych zajęć nie brakuje

Wakacje 2024 w łęczyckiej bibliotece rozpoczęte. Ciekawych zajęć nie brakuje

Polecamy

GIS 4.07 wydał nowe ostrzeżenie! Masz to w domu?

GIS 4.07 wydał nowe ostrzeżenie! Masz to w domu?

Do 15 lipca możesz zgłosić firmę do Złotej 100 Wielkopolski! Nie przegap tej szansy

Do 15 lipca możesz zgłosić firmę do Złotej 100 Wielkopolski! Nie przegap tej szansy

Coraz bardziej świadome wybory maturzystów? Takie kierunki studiów preferują

Coraz bardziej świadome wybory maturzystów? Takie kierunki studiów preferują