Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tiramisu: Najlepsze z naszym przepisem!

ELKA
Tiramisu
Tiramisu
Prezentujemy przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w hotelu Włoskim w Poznaniu.

Składniki:

  • 0,5 l słodkiej śmietany 30%
  • kilka łyżeczek cukru pudru
  • 500 gr serka mascarpone
  • 25 ml likieru amaretto
  • 2 jajka
  • biszkopty
  • kakao
  • 25 ml likieru sambuca
  • filiżanka espresso

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Ubijamy śmietanę. Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy, dodajemy - ubite na sztywno - białka.

Całość łączymy z bitą śmietaną. Na blaszkę wykładamy nasączone kawą i likierami biszkopty, przekładamy je masą.

Układamy dwie warstwy. Wkładamy do lodówki, żeby masa się dobrze ściągnęła. Przed podaniem sypiemy kakao i dekorujemy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski