Składniki:
- 0,5 l słodkiej śmietany 30%
- kilka łyżeczek cukru pudru
- 500 gr serka mascarpone
- 25 ml likieru amaretto
- 2 jajka
- biszkopty
- kakao
- 25 ml likieru sambuca
- filiżanka espresso
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Ubijamy śmietanę. Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy, dodajemy - ubite na sztywno - białka.
Całość łączymy z bitą śmietaną. Na blaszkę wykładamy nasączone kawą i likierami biszkopty, przekładamy je masą.
Układamy dwie warstwy. Wkładamy do lodówki, żeby masa się dobrze ściągnęła. Przed podaniem sypiemy kakao i dekorujemy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?