Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Torciki z pieczonych buraków w polewie czekoladowej

Zofia Ruman
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z czekoladą. Jego autorem jest Zofia Ruman.

Składniki:

  • 3 duże buraki
  • 1 opakowanie mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 gramów cukru pudru
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 300 ml soku malinowego
  • 1 tabliczka czekolady
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:
Buraki umyć, ułożyć na blasze do pieczenia, zalać sokiem malinowym, dodać 200 ml wody, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 160 stopni na 80 minut.

Serek mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder zmiksować na krem. Wystudzone buraki obrać i pokroić w cienkie plastry, przy pomocy szklanki można wyciąć ładne okrągłe kształty.

Przełożyć buraki kremem, gdy ponownie zacznie czekolada zastygać polać nią torciki. Gdy czekolada ostygnie na górze położyć gałkę lodów waniliowych i listek mięty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski