Składniki:
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 250 g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
- 100 ml szklanki zimnej wody (lub wywaru z gotowanej ciecierzycy)
- sól
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Sezam prażymy na gorącej patelni do momentu, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu ziaren mielimy je blenderem. Dolewamy do sezamu oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanej pasty dodajemy olej sezamowy, czosnek i sok
z cytryny. Ponownie dokładnie miksujemy i stopniowo dodajemy ciecierzycę, wodę i sól do smaku. Gotową pastę możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?