Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny hummus

Anastazja Bezduszna
123rf
Hummus - to zdrowy zamiennik ketchupu i gotowych sosów. Świetnie sprawdza się jako dip do warzyw i baza do sałatek. Dobrze smakuje z chlebem i z mięsem. Spróbuj przygotować własny hummus. To proste!

Składniki:

  • 5 łyżek sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
  • 100 ml szklanki zimnej wody (lub wywaru z gotowanej ciecierzycy)
  • sól
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Sezam prażymy na gorącej patelni do momentu, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu ziaren mielimy je blenderem. Dolewamy do sezamu oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanej pasty dodajemy olej sezamowy, czosnek i sok
z cytryny. Ponownie dokładnie miksujemy i stopniowo dodajemy ciecierzycę, wodę i sól do smaku. Gotową pastę możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski