18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny rosół

ELKA
Rosół towarzyszył Polakom od wieków. A tyle znamy na rosół przepisów, ilu nas mieszka w kraju...

Składniki:
30 dag cielęciny z kością
1 kg wołowiny z kością
pół (ok. 80 dag) kury
2-3 średnie marchewki
2 nieduże pietruszki
mały por
mały seler
2 średnie cebule
3 suszone grzyby
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 liście laurowe
maggi
sól

Przygotowanie:
Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy. Wlać 3,5 litra zimnej wody, przykryć i zagotować.

Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 1,5 h. Obrać warzywa i pokroić. Cebulę przekroić na połówki, opiec.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Po godzinie gotowania posolić lekko, dołożyć grzyby i pozostałe warzywa.

Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Dodać maggi i zagotować. Wyjąć mięso z garnka, a wywar przecedzić przez sito.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski