Składniki:
- główka białej kapusty
- 1/2 kg mięsa mielonego (mieszane)
- woreczek ryżu
- 4-5 marchewek
- 2 średnie cebule
- sól pieprz
- liść laurowy
- kostka rosołowa
- śmietana
- koncentrat pomidorowy
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Kapustę sparzyć, oddzielić liście i zblanszować. Ugotować ryż, ale tak, żeby był kleisty. Marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać 2-3 łyżki oleju, usmażyć na złoto cebulę, dodać marchewki. Przesmażyć. Mięso wymieszać z ryżem. Przyprawić do smaku. Na liście kapusty układać farsz. Zawijać. Ciasno ułożyć w rondlu na marchewce i resztką marchwi przykrywając. Dodać liść laurowy. Zalać gołąbki bulionem wymieszanym z mąką i śmietaną. Dusić do miękkości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?