Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ukraińskie gołąbki

ELKA
Kto się na takie danie nie skusi...?

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego (mieszane)
  • woreczek ryżu
  • 4-5 marchewek
  • 2 średnie cebule
  • sól pieprz
  • liść laurowy
  • kostka rosołowa
  • śmietana
  • koncentrat pomidorowy

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Kapustę sparzyć, oddzielić liście i zblanszować. Ugotować ryż, ale tak, żeby był kleisty. Marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać 2-3 łyżki oleju, usmażyć na złoto cebulę, dodać marchewki. Przesmażyć. Mięso wymieszać z ryżem. Przyprawić do smaku. Na liście kapusty układać farsz. Zawijać. Ciasno ułożyć w rondlu na marchewce i resztką marchwi przykrywając. Dodać liść laurowy. Zalać gołąbki bulionem wymieszanym z mąką i śmietaną. Dusić do miękkości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski