Pyry z gzikiem to wielkopolska kulinarna klasyka. Jak się jednak okazuje, danie można podać w zupełnie inny sposób. W jaki? Na przykład w formie lodów. Na taki pomysł wpadli Marcin Lutomski, założyciel Muzeum Pyry w Poznaniu oraz Mateusz Teraszkiewicz, właściciel lodziarni Wroniecka 17.
Od piątku w poznańskiej lodziarni można spróbować prawdziwie poznańskich lodów o smaku pyry z gzikiem.
- Któregoś ranka usiedliśmy z Mateuszem przy kawie i doszliśmy do wniosku, że fajnie byłoby razem stworzyć coś zupełnie innego i nowego. Początkowo miały to być lody o smaku pyry. To jednak okazało się niemożliwe, dlatego przepis poszerzyliśmy o gzik - opowiada Marcin Lutomski.
Sprawdź też:
Przygotowania do powstania nowego smaku lodów trwały łącznie pięć dni.
- Skontaktowaliśmy się z producentami ziemniaków, ponieważ musieliśmy dobrać odpowiednią odmianę. Zdecydowaliśmy się na ziemniaki elfe, które pochodzą od pana Miecia Nowaka z Kicina. Z kolei twaróg pozyskaliśmy od mleczarni w Nowym Tomyślu - tłumaczy założyciel Muzeum Pyry.
Procesem produkcyjnym zajął się Mateusz Teraszkiewicz, który przyznaje, że stworzenie nietypowych lodów było największym wyzwaniem od momentu, w którym założył lodziarnię.
- Kwestia zastosowania ziemniaka w lodach jest specyficzna ze względu na jego mączność. Ziemniaki są twarde, gęste, więc stworzenie receptury nie należy do łatwych. Zajęło mi to około siedmiu godzin, a nowe smaki zazwyczaj tworzę w pół godziny - tłumaczy.
Sprawdź też:
Oprócz ziemniaków i sera w lodach można wyczuć także śmietankę.
- Bez tej bazy lody nie mogłyby powstać, dlatego ostatecznie mają one delikatny, słodki posmak - opisuje właściciel lodziarni.
Jak poznaniacy oceniają nowy przysmak? Jedni są zachwyceni, inni zaraz po skosztowaniu przyznają, że zaspokoili swoją ciekawość i na tym poprzestaną.
- Bardziej skrajnych reakcji jeszcze nie widziałem. Zainteresowanie jest jednak duże, dlatego w niedzielę podejmiemy decyzję, czy nie wprowadzimy lodów do cyklicznej oferty - przyznaje Mateusz Teraskiewicz.
Lodów o smaku pyry z gzikiem można spróbować do końca weekendu.
Zobacz zdjęcia:
W Poznaniu sprzedają lody o smaku... pyry z gzikiem. Jak sma...
Zobacz też:
Najlepsze lody w Poznaniu. Zobacz ranking lodziarni, które s...
Sprawdź też:
Paweł Szrot ostro o "Zielonej Granicy"."To porównanie jest uprawnione"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?