W Poznaniu sprzedają lody o smaku... pyry z gzikiem. Jak smakują? "Bardziej skrajnych reakcji jeszcze nie widziałem"

BLD
Pyry z gzikiem to wielkopolska kulinarna klasyka. Jak się jednak okazuje danie można podać w zupełnie inny sposób. W jaki? Na przykład w formie lodów. Na taki pomysł wpadli Marcin Lutomski, założyciel Muzeum Pyry w Poznaniu oraz Mateusz Teraszkiewicz, właściciel lodziarni Wroniecka 17.
Pyry z gzikiem to wielkopolska kulinarna klasyka. Jak się jednak okazuje danie można podać w zupełnie inny sposób. W jaki? Na przykład w formie lodów. Na taki pomysł wpadli Marcin Lutomski, założyciel Muzeum Pyry w Poznaniu oraz Mateusz Teraszkiewicz, właściciel lodziarni Wroniecka 17. Robert Woźniak
Udostępnij:
Od piątku w poznańskiej lodziarni Wroniecka 17 można spróbować niecodziennych lodów o smaku pyry z gzikiem. - Ich stworzenie było największym wyzwaniem od momentu, w którym zacząłem produkować lody - przyznaje Mateusz Teraszkiewicz, właściciel lodziarni.

Pyry z gzikiem to wielkopolska kulinarna klasyka. Jak się jednak okazuje, danie można podać w zupełnie inny sposób. W jaki? Na przykład w formie lodów. Na taki pomysł wpadli Marcin Lutomski, założyciel Muzeum Pyry w Poznaniu oraz Mateusz Teraszkiewicz, właściciel lodziarni Wroniecka 17.

Od piątku w poznańskiej lodziarni można spróbować prawdziwie poznańskich lodów o smaku pyry z gzikiem.

- Któregoś ranka usiedliśmy z Mateuszem przy kawie i doszliśmy do wniosku, że fajnie byłoby razem stworzyć coś zupełnie innego i nowego. Początkowo miały to być lody o smaku pyry. To jednak okazało się niemożliwe, dlatego przepis poszerzyliśmy o gzik - opowiada Marcin Lutomski.

Sprawdź też:

Przygotowania do powstania nowego smaku lodów trwały łącznie pięć dni.

- Skontaktowaliśmy się z producentami ziemniaków, ponieważ musieliśmy dobrać odpowiednią odmianę. Zdecydowaliśmy się na ziemniaki elfe, które pochodzą od pana Miecia Nowaka z Kicina. Z kolei twaróg pozyskaliśmy od mleczarni w Nowym Tomyślu - tłumaczy założyciel Muzeum Pyry.

Procesem produkcyjnym zajął się Mateusz Teraszkiewicz, który przyznaje, że stworzenie nietypowych lodów było największym wyzwaniem od momentu, w którym założył lodziarnię.

- Kwestia zastosowania ziemniaka w lodach jest specyficzna ze względu na jego mączność. Ziemniaki są twarde, gęste, więc stworzenie receptury nie należy do łatwych. Zajęło mi to około siedmiu godzin, a nowe smaki zazwyczaj tworzę w pół godziny - tłumaczy.

Sprawdź też:

Oprócz ziemniaków i sera w lodach można wyczuć także śmietankę.

- Bez tej bazy lody nie mogłyby powstać, dlatego ostatecznie mają one delikatny, słodki posmak - opisuje właściciel lodziarni.

Jak poznaniacy oceniają nowy przysmak? Jedni są zachwyceni, inni zaraz po skosztowaniu przyznają, że zaspokoili swoją ciekawość i na tym poprzestaną.

- Bardziej skrajnych reakcji jeszcze nie widziałem. Zainteresowanie jest jednak duże, dlatego w niedzielę podejmiemy decyzję, czy nie wprowadzimy lodów do cyklicznej oferty - przyznaje Mateusz Teraskiewicz.

Lodów o smaku pyry z gzikiem można spróbować do końca weekendu.

Zobacz zdjęcia:

Pyry z gzikiem to wielkopolska kulinarna klasyka. Jak się jednak okazuje danie można podać w zupełnie inny sposób. W jaki? Na przykład w formie lodów. Na taki pomysł wpadli Marcin Lutomski, założyciel Muzeum Pyry w Poznaniu oraz Mateusz Teraszkiewicz, właściciel lodziarni Wroniecka 17.

W Poznaniu sprzedają lody o smaku... pyry z gzikiem. Jak sma...

Zobacz też:

Oto ranking 12 najlepszych lodziarni w Poznaniu według ocen w Google. Pod uwagę wzięliśmy lokale z oceną powyżej 4,5 i liczbą komentarzy - powyżej 100. Zobacz ranking ----->

Najlepsze lody w Poznaniu. Zobacz ranking lodziarni, które s...

Sprawdź też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Nowe podejście NATO wobec zagrożenia ze stron...

Nowe podejście NATO wobec zagrożenia ze strony Rosji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie