Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Poznaniu sprzedają lody o smaku... pyry z gzikiem. Jak smakują? "Bardziej skrajnych reakcji jeszcze nie widziałem"

BLD
Pyry z gzikiem to wielkopolska kulinarna klasyka. Jak się jednak okazuje danie można podać w zupełnie inny sposób. W jaki? Na przykład w formie lodów. Na taki pomysł wpadli Marcin Lutomski, założyciel Muzeum Pyry w Poznaniu oraz Mateusz Teraszkiewicz, właściciel lodziarni Wroniecka 17.
Pyry z gzikiem to wielkopolska kulinarna klasyka. Jak się jednak okazuje danie można podać w zupełnie inny sposób. W jaki? Na przykład w formie lodów. Na taki pomysł wpadli Marcin Lutomski, założyciel Muzeum Pyry w Poznaniu oraz Mateusz Teraszkiewicz, właściciel lodziarni Wroniecka 17. Robert Woźniak
Od piątku w poznańskiej lodziarni Wroniecka 17 można spróbować niecodziennych lodów o smaku pyry z gzikiem. - Ich stworzenie było największym wyzwaniem od momentu, w którym zacząłem produkować lody - przyznaje Mateusz Teraszkiewicz, właściciel lodziarni.

Pyry z gzikiem to wielkopolska kulinarna klasyka. Jak się jednak okazuje, danie można podać w zupełnie inny sposób. W jaki? Na przykład w formie lodów. Na taki pomysł wpadli Marcin Lutomski, założyciel Muzeum Pyry w Poznaniu oraz Mateusz Teraszkiewicz, właściciel lodziarni Wroniecka 17.

Od piątku w poznańskiej lodziarni można spróbować prawdziwie poznańskich lodów o smaku pyry z gzikiem.

- Któregoś ranka usiedliśmy z Mateuszem przy kawie i doszliśmy do wniosku, że fajnie byłoby razem stworzyć coś zupełnie innego i nowego. Początkowo miały to być lody o smaku pyry. To jednak okazało się niemożliwe, dlatego przepis poszerzyliśmy o gzik - opowiada Marcin Lutomski.

Sprawdź też:

Przygotowania do powstania nowego smaku lodów trwały łącznie pięć dni.

- Skontaktowaliśmy się z producentami ziemniaków, ponieważ musieliśmy dobrać odpowiednią odmianę. Zdecydowaliśmy się na ziemniaki elfe, które pochodzą od pana Miecia Nowaka z Kicina. Z kolei twaróg pozyskaliśmy od mleczarni w Nowym Tomyślu - tłumaczy założyciel Muzeum Pyry.

Procesem produkcyjnym zajął się Mateusz Teraszkiewicz, który przyznaje, że stworzenie nietypowych lodów było największym wyzwaniem od momentu, w którym założył lodziarnię.

- Kwestia zastosowania ziemniaka w lodach jest specyficzna ze względu na jego mączność. Ziemniaki są twarde, gęste, więc stworzenie receptury nie należy do łatwych. Zajęło mi to około siedmiu godzin, a nowe smaki zazwyczaj tworzę w pół godziny - tłumaczy.

Sprawdź też:

Oprócz ziemniaków i sera w lodach można wyczuć także śmietankę.

- Bez tej bazy lody nie mogłyby powstać, dlatego ostatecznie mają one delikatny, słodki posmak - opisuje właściciel lodziarni.

Jak poznaniacy oceniają nowy przysmak? Jedni są zachwyceni, inni zaraz po skosztowaniu przyznają, że zaspokoili swoją ciekawość i na tym poprzestaną.

- Bardziej skrajnych reakcji jeszcze nie widziałem. Zainteresowanie jest jednak duże, dlatego w niedzielę podejmiemy decyzję, czy nie wprowadzimy lodów do cyklicznej oferty - przyznaje Mateusz Teraskiewicz.

Lodów o smaku pyry z gzikiem można spróbować do końca weekendu.

Zobacz zdjęcia:

Pyry z gzikiem to wielkopolska kulinarna klasyka. Jak się jednak okazuje danie można podać w zupełnie inny sposób. W jaki? Na przykład w formie lodów. Na taki pomysł wpadli Marcin Lutomski, założyciel Muzeum Pyry w Poznaniu oraz Mateusz Teraszkiewicz, właściciel lodziarni Wroniecka 17.

W Poznaniu sprzedają lody o smaku... pyry z gzikiem. Jak sma...

Zobacz też:

Oto ranking 12 najlepszych lodziarni w Poznaniu według ocen w Google. Pod uwagę wzięliśmy lokale z oceną powyżej 4,5 i liczbą komentarzy - powyżej 100. Zobacz ranking ----->

Najlepsze lody w Poznaniu. Zobacz ranking lodziarni, które s...

Sprawdź też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski