Składniki na 12 - 15 muffinek, w zależności od wielkości foremek. Ja piekę je albo w silikonowych foremkach, albo od razu w papilotkach.
Składniki:
125 gramów miękkiego masła
125 gramów cukru
2 duże jajka
125 gramów mąki pszennej ze środkiem spulchniającym
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego (lub kilka kropel cytryny - czasami dodaję też kilka kropel limonki)
2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąkę, masło, cukier, jajka wrzucamy do miski i mikserem mieszamy na gładką masę. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy ciasto - pulsacyjnie - by było lejące. Dodajemy też kilka kropel cytryny.
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek lub papilotek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Po wyjęciu z pieca, czekamy aż babeczki ostygną. By dekorować je masą cukierniczą muszą być zimne.
Do ozdoby potrzebujemy masę plastyczną wodę i cukier puder. Z wody i cukru pudru robimy lukier, który będzie "klejem" do masy.
Masę cukierniczą trzeba rozwałkować. Okrągłą foremką lub szklanką wykrawamy kółka. Przylepiamy je do muffinek. Łopatką, zakończoną różnymi wzorkami, wyduszamy fale morskie. Z masy cukrowej wyduszamy - za pomocą silikonowej foremki - muszelki, rozgwiazdy i koniki morskie. Wycięte figurki przyklejamy na lukier do masy.
Muffiny układamy na plater i ... smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?