Sukces walentynkowej kolacji gwarantuje odpowiednio dobrane menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Postarajmy się, aby potrawy, które wybierzemy były zróżnicowane i oryginalne, przyrządzone specjalnie na tą okazję. Komponując dania na walentynkowy wieczór, warto pamiętać o składnikach uznawanych powszechnie za rozpalające zmysły afrodyzjaki np. czekolada, krewetki, tabasco, awokado, cynamon i truskawki.
Przykładowe menu walentynkowe autorstwa Grzegorza Łapanowskiego to guacamole, kaczka z pomarańczami jabłkami a na deser ogniste owoce.
Guacamole – pasta z awokado na ostro
Składniki:
- 4 dojrzałe avocado
- 2-3 łyżki białego serka naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- Pół pęczka świeżej kolendry
- Sok z połowy limonki
- Tabasco habanero
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Avocado przekroić na pół. Usunąć pestki. Delikatnie wyjąć miąższ łyżeczką, rozgnieść widelcem na gładką masę. Do avocado dodać serek, roztarty czosnek i drobno posiekaną świeżą kolendrę. Dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i sok z limonki. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero.
Kaczka z pomarańczami jabłkami i sosem sojowym
Składniki:
- 1 cała kaczka
- 2 średnie jabłka
- 2 pomarańcze
- 2-3 łyżki suszonego majeranku
- kilka gałązek tymianku
- kilaka gałązek rozmarynu
- kilka łyżek sosu sojowego
- 2-3 łyżki miodu
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze natrzeć obficie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jabłka i pomarańcze dobrze umyć. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch kaczki mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka dobrze się zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.
Ogniste owoc:
Składniki:
- 100g brązowego cukru
- 100 ml wody
- kilka kropel tabasco
- 175g truskawek
- 175g malin
- 1 melon, obrany i pokrojony na kawałki
- 100g jagód
- 4 łyżki serka Mascarpone
Wykonanie:
Najpierw należy przygotować zalewę. Cukier wsyp na patelnię i dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na wolnym ogniu, aż osiągnie konsystencję gęstego syropu. Dodaj sos tabasco Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój truskawki na połówki i umieść je w miseczce wraz z malinami, kawałkami melona i jagodami. Polej pikantnym syropem. Podawaj z gałką Mascarpone.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?