Wegańskie przepisy na obiad, kolację czy śniadanie nie muszą być nudne. Codziennie mnóstwo wegan przygotowuje autorskie dania wegańskie i chętnie dzieli się przepisami. Sprawdziliśmy, co ostatnio pojawiło się ciekawego na Instagramie. Zobacz najciekawsze pomysły na wege dania.
Co jedzą weganie, a czego nie?
Dieta wegańska to nie tylko rezygnacja z jedzenia mięsa czy ryb, ale także z produktów pochodzenia zwierzęcego. Każdy może sam zdecydować, które produkty wyklucza ze swojej diety całkowicie, a które warunkowo dopuszcza. Jednak są pewne zasady, po których poznamy weganina:
- Czy weganie jedzą ryby? Ryby to żywe istoty, a więc weganin nie powinien po nie sięgać. Podobnie z wszelkimi owocami morza.
- Czy weganie jedzą jajka? Nie. Choć nie jest to de facto mięso, produkcja jajek na fermach przyczynia się do cierpienia zwierząt i zabijania ich, gdy przestają być potrzebne.
- Czy weganie jedzą miód? To dość kontrowersyjny produkt, jednak większość wegan po niego nie sięga. Pszczoły produkują miód, by mieć co jeść w zimowe miesiące. Odbierając im go, pozbawiamy ich pożywienia. Często stosuje również inne zabiegi, jak podcinanie skrzydeł królowej, aby nie uciekła z ula.
- Czy weganie jedzą chleb? Tak, ale nie każdy. Klasyczny chleb nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, ale niektóre chleby czy bułki wypiekane są z użyciem jaj, masła, maślanki itp. Takie pieczywo nie jest wegańskie.
Proste wege przepisy
Gotuj smacznie i zdrowo!

Mason Cash
Mason Cash Naczynie Do Zapiekania 18Cm Classic Białe 2001543

EH Excellent Houseware
Eh Excellent Houseware Miseczka Miska Kokilka Do Zapiekania 3 Szt

Tescoma
Tescoma Chochla / Łyżka Wazowa Ze Stali Nierdzewnej Grand Chef
Chrupiące pieczywo i delikatne serowe wnętrze sprawia, że ciężko się od niego oderwać 🙈
Znacie chaczapuri adżarskie? To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań! Ten zapiekany placek z serem i jajkiem pochodzi z kuchni kaukaskiej, a dokładnie kuchni gruzińskiej. Świetnie smakuje jedzone dłońmi, poprzez odrywanie kawałków pieczywa i maczanie w masie jajeczno-serowej. Uwaga, chaczapuri są bardzo sycące i ciężko zjeść samemu całe (ale jest to możliwe :D) ⠀Lubicie kuchnię gruzińską?
Dajcie znać w komentarzach! 👇🏼 ⠀🔍 Przepis znajdziesz na stronie wegeprzepis.pl pod nazwą: CHACZAPURI ADŻARSKIE
➡️ Obserwuj na Instagramie: @wegeprzepis
➡️ Polub na Facebooku: WegePrzepis
➡️ Obserwuj na Pinterest: WegePrzepis#wegeprzepis #wege #przepis #wegetarianskie #wegetarianizm #sniadaniemistrzow #śniadanie #fitprzepisy #zdroweprzepisy #gotowanie #lubiejesc #jemzdrowo #pyszne #pysznejedzenie #pycha #pychotka #chaczapuri #chaczapuriadżarskie #kuchniagruzińska #ser #jajka #przepisy #domoweinspiracje #domowewypieki #domowejedzenie
Pyszne kotlety nadziewane mozzarellą! Koniecznie musicie wypróbować 😎
Chcesz stracić zbędne kilogramy zdrowo i na długo, a ponadto nauczyć się komponować zdrowe posiłki z niedrogich składników? 😍
Skorzystaj z promocji 50% taniej na mój ebook jadłospis 2022 - zawierający aż 120 dań podzielonych na przepisy obiadowe, śniadania i kolacje, przekąski i zupy 🤩
Szczegóły w linku: fit-przepisy.edu.pl/jadlospis-2022 😎
Składniki:
- Mielone z indyka 150g
- Marchew 100g
- Mąka pełnoziarnista 50g
- Jajko 60g
- Mozzarella light 50g
- Brokuły 100g
- Sól, pieprz, curry
Wykonanie:
- Marchew ścieramy na tarce
- Mieszamy marchew, mąkę, jajko, mięso mielone i przyprawy
- Masę dzielimy na 4 równe porcje
- Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
- Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
- Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
- Podajemy z brokułami
Gotowe!Kaloryczność:
- 576 kcal
- 53g białko
- 50g węglowodany
- 18g tłuszcze
#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja
Moje nowe odkrycie. Zdrowe i pyszne cukierki od firmy @frufipl . Te cukierki nie zawierają laktozę, i odpowiednie dla vegan . Bez dodatku białego cukru , tylko naturalnie występujące cukry .
Te cukierki to dobry zamiennik dla niezdrowych słodyczy. Jeden cukierek po każdym posiłku wspomaga trawieniu .
Z czystym sumieniem mogę polecić 😉Z kodem
GOTUJZLUBUS
dostaniecie 10 %rabatu .#frufipl #błonnik #bezlaktozy #czystaetykieta #daktyle #kulkimocy #zdroweodżywianie #zdrowesłodycze #blogkulinarny #blogerkakulinarna #przepisy #przepis #fitprzepisy #fitprzepis
{współpraca}
Olej rzepakowy to pierwszy tłuszcz, po który sięgam, kiedy coś smażę (albo robię majonez - nie wyobrażam sobie innego oleju do majonezu :-))
Babcia używała, Mama używa i ja także używam go praktycznie do wszystkiego, więc zawsze mam w domu olej rzepakowy do smażenia i zimnotłoczony, którego używam do sałatek albo do polewania upieczonych warzyw.
Cenię go za wiele właściwości - neutralny smak, który nie przytłacza dań, możliwość rozgrzania go do wysokiej temperatury, a także to, że jest naturalnym źródłem witamin E i K oraz kwasów Omega 3 (zawiera ich 10 razy więcej niż oliwa z oliwek). Jest odpowiedni dla wegan i wegetarian.To najbardziej polski ze wszystkich olejów, jako kraj jesteśmy w czołówce jeśli chodzi o jego produkcję, a maj to czas, kiedy wyjeżdżając za miasto możemy podziwiać kwitnące na żółto łany rzepaku.
Chciałabym zachęcić Was do poczytania na jego temat na stronie: Pokochaj Olej Rzepakowy, gdzie są wypowiedzi ekspertów, którzy rozwiewają również wiele wątpliwości np. na temat zawartości glifosatu w oleju (to wątek, który czasem się pojawia tam, gdzie pojawia się temat rzepaku).
Warto korzystać z dobrych źródeł informacji i wiedzieć, co kupujemy.A dziś zapraszam na super łatwą i pyszną zapiekankę z karmelizowanego pora, szpinaku i sera feta. Idealne do chrupiącego chleba, ale też dobrze pasuje do makaronu. Przepis na blogu, link w bio, polecam :-)
Działanie realizowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
#olej #olejrzepakowy
Dziś pora na coś wytrawnego i bezmięsnego……Wegańskie, domowe, zdrowe burgery!🍔🥬😎 ⠀
⠀
Przepis↓ ⠀
- 10 pieczarek ⠀
- 2 ząbki czosnku ⠀
- 1/4 szklanki świeżo posiekanej pietruszki ⠀
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy (odsączonej i wypłukanej) ⠀
- 1/4 szklanki orzechów włoskich ⠀
- 1 łyżka sosu sojowego ⠀
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki ⠀
- 3/4 szklanki mąki owsianej ⠀
- 1/4 szklanki bezsmakowego białka VEGAN PROTEIN @silaroslinpl ⠀
- 1 łyżka przecieru pomidorowego ⠀
- szczypta soli ⠀
- czarny pieprz ⠀
⠀
- Pieczarki pokrój w plastry i duś na patelni na średnim ogniu z posiekanym czosnkiem. ⠀
- Umieść grzyby w blenderze razem z natką pietruszki, orzechami włoskimi i soczewicą. Miksuj do połączenia składników. ⠀
- Przełóż masę do dużej miski. Dodaj sos sojowy, wędzoną paprykę, przecier pomidorowy, mąkę owsianą, odżywkę białkową, sól, pieprz i wymieszaj. ⠀
- Uformuj z masy 4 duże burgery i smaż na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Następnie ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, przewracając je po 10 min na drugą stronę. ⠀
- Serwuj gotowe z dowolnymi dodatkami! ⠀
⠀
👨🍳 @phitzee @vivolife ⠀
📸 @thelouloulife @vivolife ⠀
#burgery #wegeburgery #cojedzaweganie #fitprzepis #fitburger #roslinniejemy #wiemcojem #zdrowojem #niemieso #weganizm#dietaroslinna #dietaweganska #wege #mięso #burger
SAŁATKA MAKARONOWA Z BROKUŁAMI I CAMEMBERTEM 💚💛🧡❤️
Przepis w wersji dla dużych i małych - będzie smakować każdemu! 😍
➡️SKŁADNIKI:
200g makaronu,
1 brokuł,
1 pierś z kurczaka,
1-2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki jogurtu greckiego (można dodać troszkę majonezu, polecam opcję wege)
3 łyżki płatków migdałowych
curry, czubryca zielona (używam mieszanek bez soli), sól, pieprz
- 1 camembert
➡️PRZYGOTOWANIE:
1️⃣Makaron i brokuła ugotuj.
2️⃣Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, wymieszaj w curry i pieprzu, podsmaż na oleju.
3️⃣Czosnek wyciśnij przez praskę, połącz z jogurtem, dopraw czubrycą zieloną.
4️⃣Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku. Po odłożeniu porcji dla Malucha dodaj camembert pokrojony w kosteczkę, dopraw solą 💛TO JEST TAKIE PROSTE, A TAKIE PYSZNE! 😍
Pięknego popołudnia, smacznego! 🌸
#salatkamakaronowa #makaron #camembert #makaronzkurczakiem #salatkabrokulowa #fitobiad #zdroweprzepisy #zdrowo #zdrowadieta #makaronzbrokułami #brokuly #brokuł #brokuły #makaronzbrokułami #czosnek #sosczosnkowy #zdrowyobiad #fitkolacja #zdrowakolacja #fitprzepisy #dieta #szybkakolacja #prosteprzepisy #prostyprzepis #kuchniadietetyka
🥳😋 A wy jak świętujecie z okazji XVI Tygodnia Wege? Nasza roślinna kampania @zostan.wege serwuje z tej okazji młode ziemniaczki z koperkiem, mizerię, pomidorki, ogórki małosolne i panierowane tofu od @wegenatalerzu.
🌿 Dieta roślinna to bogactwo smaków, kolorów i mnóstwo przepisów. Na pewno znajdziesz takie, które trafią w twój gust i smak. Żeby się przekonać trzeba spróbować. 😉💚 Pomoże Ci w tym naszai darmowa aplikacja Zostań Wege na 30 dni (dosyrpba w Google Play i App Store).
👉 Przepis na to i wiele innych dań znajdziesz na profilu naszej kampanii @zostan.wege, a w ich stories regularnie publikowane inspiracje na pyszne, domowe dania, które można obejrzeć w zakładce "gotujemy".
...
#fundacjaviva #zostanwege #zostańwege #tofu #tofulover #tofudoesntscream #tydzienwege
#weganizmjestprosty
#weganizujemy #wegańskie #weganskiejedzenie #weganskieprzepisy #roslinneprzepisy #tofurecipes #tofulovers #thefutureisvegan #govegan #stayvegan #inmykitchen #vegancomfortfood #domowejedzenie
Świeże, sezonowe produkty, to jest to!🌱💚 ⠀
⠀
Dziś pokazujemy świetny sposób na wykorzystanie lokalnych produktów🙌 Szparagi i rzeżucha – połączenie w postaci prostej, aromatycznej zupy, bogatej w białko i zieloną dobroć🍵🌱💚 ⠀
⠀
Przepis (dla 4 osób): ⠀
oliwa 1,5 łyżki ⠀
szalotka 1 szt ⠀
czosnek 2 ząbki ⠀
szparagi 240 g ⠀
sól jodowana 2 szczypty ⠀
pieprz 1 szczypta ⠀
bulion warzywny 750 ml ⠀
mrożony groszek 320 g ⠀
rzeżucha 100 g ⠀
bezsmakowa odżywka białkowa VEGAN PROTEIN 30 g ⠀
jogurt sojowy naturalny (wzbogacony w wapń) ⠀
cytryna (do ozdoby) ⠀
⠀
W dużym rondlu na średnim ogniu dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, a następnie 1 szalotkę i 1 ząbek czosnku (grubo posiekanego). Gotuj przez około 5 minut/aż szalotka zmięknie. Dodaj odrobinę wody, jeśli patelnia wyschnie. Gdy szalotka będzie miękka, dodaj 240 g posiekanych szparagów (odłóż końcówki) i kilka dużych szczypty soli. Gotuj przez 3 minuty, regularnie mieszając. Dodaj 750 ml bulionu warzywnego, 320 g mrożonego groszku i zagotuj zupę. Gdy zupa się gotuje, podgrzej pół łyżki oliwy z oliwek na patelni na średnim/dużym ogniu. Gdy się nagrzeje, dodaj końcówki szparagów i duś przez 1 minutę. Dodaj 1 drobno posiekany czosnek, szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Gotuj do miękkości szparagów, regularnie mieszając, aby uniknąć przypalenia czosnku. Odłóż na bok. ⠀
Gdy zupa gotuje się przez kilka minut, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj 100 g rzeżuchy i wymieszaj, aż zwiędnie. Po minucie przenieś zupę do blendera wraz z 30g bezsmakowego białka Vivo Life i zmiksuj do uzyskania całkowitej gładkości. Włóż zupę na patelnię i dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj w miseczkach z jogurtem roślinnym i cytryną pokrojoną w łódeczki. ⠀
⠀
📸 @beatonjamie @vivolife ⠀
#zielonazupa #zdroweprzepisy #zdrowakuchnia #zdrowejedzenie #warzywniak #lekkakuchnia #warzywa #zupa #zupakrem #szparagi #sezonowo #lokalnie #warzywazielone #pysznieizdrowo #dietazniskimindeksemglikemicznym #białko
Tak mnie dzisiaj natchnęło na warzywa stir fry i makaron ryżowy, z olejem sezamowym i sosem sojowym. Rzadko bo rzadko, moja miłość to włoska, ale czasami muszę. Jedzonko na wieczór, bo wtedy skończę całodzienne warsztatowanie. Dla tych, którzy chca w temacie azjatyckiej prościutkiej zadebiutować, wrzucę przepis na bloga. Dobre danie dla wegan i bezglutenowców jak ja.
#azjatyckakuchnia #asian #ricepasta #soyasauce #shitake #shitakemushrooms #instablog #instablogger #foodblog #foodblogger #instarecipe #foodies #foodiesofinstagram #majaskorupskablogspotcom #majaskorupska
I cyyyyyyk obiad w 30 minut wraz z ułożeniem i zrobieniem zdjęcia! Po ile u Was są obecnie szparagi? Ja dorwałem za 9 zł Mam też młode ziemniaki, ale z importu póki co😄 Obiad siadł niesamowicie, a sos wyszedł obłędny 😄
SKŁADNIKI
🤙pęczek szparagów,
🤙500g ziemniaków,
🤙3 ogórki gruntowe,
🤙1 cebula,
🤙3 pomidory koktajlowe,
🤙2 jajka,
🤙jogurt naturalny
🤙2 łyżki masła,
🤙łyżka majonezu, musztardy,
🤙łyżeczka miodu,
🤙sól, pieprz, koperek, szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
👉szparagi i ziemniaki gotuje w osolonej wodzie (w dwóch osobnych garnkach) do miękkości,
👉ogórka obieram, kroje w plastry, solę odcedzam, dodaje posiekaną cebulę, jogurt i mieszam - podaje ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi,
👉na maśle podsmażam jajko sadzone,
👉majonez, musztardę, miód i szczyptę pieprzu mieszam i polewam jajko wraz ze szparagami,
👉masłem z jajka polewam ziemniaki i posypuje koperkiem
#obiad #szparagi #jajko #wiosna2022 #gotowanie #mniam #przepis #przepisy #domowejedzenie #fitjedzenie #dietetycznie #fitprzepisy #wiemcojem #czystamicha #warzywa #wegetarianizm #wege #mnam #recepty #pycha #dinner #mittagessen #recipes #foodphoto #goodmorning #goodday #yummy #egg #spring2022
ZOBACZ KONIECZNIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?