Nasza Loteria

Wielkanoc: Bohater świątecznego stołu - jajko!

Elżbieta Podolska
Bohater świątecznego stołu - jajko!
Bohater świątecznego stołu - jajko! archiwum
Jest lubiane prawie przez wszystkich. Trudno policzyć, na ile sposobów można je przyrządzić. Każdy ma swoje własne sekretne przepisy z jajkami w roli głównej, szczególnie, kiedy są bohaterami świątecznego stołu - pisze Elżbieta Podolska

Można je podawać tradycyjnie: gotowane na twardo z różnymi sosami, ale też poświęcając nieco więcej czasu przed wielkanocnym śniadaniem można je nafaszerować i to na tysiąc sposobów: z szynką, tuńczykiem, szczypiorkiem, łososiem, pieczarkami, kurkami, a nawet z koncentratem pomidorowym.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Można z nich zrobić prawdziwe dzieła sztuki, które stanowić będą idealną ozdobę świątecznego stołu. Nie ma nic prostszego niż przygotowanie jajecznych jeżyków. Połówki jajek na twardo nakłuwamy szpilkami przygotowanymi z liści pora. Powstają kolce jak u jeża. Oczka z pieprzu. Jeszcze tylko nieco obcięty pyszczek i gotowe. W ten sposób mogą powstać króliczki z całych jajek i przeróżne inne zwierzątka - wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i miejsca na stole.

Może tym razem pokusić się też o przygotowanie smakowitych jajek przepiórczych, żeby zaskoczyć gości i domowników. To także nic trudnego i nie zajmie nam dużo czasu.

Jajko jest tak wdzięcznym produktem, z którego można wyczarować niemalże wszystko i co ważne nie boi się naszych kulinarnych eksperymentów. Trudno zepsuć pastę jajeczną, czy farsz do jajka. Polecamy nasze przepisy i radzimy jak przygotować jajka, by były pyszne!

Jak gotować:

Jajka na miękko
Gotujemy je od 3 do 5 minut. Trzyminutowe będą miały ścięte lekko białko i płynne żółtko. Im bliżej pięciu minut, tym bliżej do jajka na twardo. Jeżeli jajka wyciągamy z lodówki to należy je włożyć do letniej wody, bo we wrzącej popękają. Warto je też wcześniej nakłuć. Kiedy są w temperaturze pokojowej, możemy włożyć je do wrzątku.

Jajka na twardo:
Jajko na twardo gotujemy około 8 minut. Także zwróćmy uwagę czy są wyciągnięte z lodówki. Warto je także nakłuć. Można posolić wodę, by skorupki nie popękały.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kucharka
w tym roku zaserwowałam po raz pierwszy jajka przepiórcze - polecam :) Poniżej przepis, gdyby ktoś chciał wypróbować:
Marmurkowe jaja przepiórcze na sałatce z fasolki szparagowej

Składniki: 20 szt. jaj przepiórczych, 800 g fasolki szparagowej, 2 puszki tuńczyka, 120 g pomidorów koktajlowych, 1 świeży ogórek, 1 cebula, 30 ml oliwy z oliwek, 10 ml octu balsamicznego, sól, pieprz, 2 łyżeczki Herbaty czarnej liściastej Irving Daily Superior

Jaja ugotować w wodzie z herbatą i solą. Następnie pokruszyć skorupkę ale jej nie zdejmować. Włożyć jajka znów do wody z herbatą, ale już nie gotować. Fasolkę ugotować w wodzie z solą i cukrem. Odcedzić, dodać tuńczyka w kawałkach, pomidory, plastry ogórka i cebuli. Dodać obrane jaja, obficie skropić oliwą i octem balsamicznym.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski