Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiosenna sałatka z szynką

ELKA
Po zimowym zastoju musisz wziąć się za siebie i poprawić swoją kondycję. Aby zadbać o zdrowie, nie powinieneś się jednak głodzić i rezygnować z ulubionych potraw i produktów spożywczych. Zamiast tłustych wyrobów, wybieraj te lekkostrawne i wartościowe zarazem, zadbaj o kulturę jedzenia. Radzimy jak bez wysiłku i efektu jojo wrócić do formy, na zawsze!

ZOBACZ TEŻ: Jedz smacznie i nie daj się chorobom

Odpowiednia dieta ma kluczowy wpływ na nasze zdrowie i formę fizyczną. Aby przyniosła efekty należy uzupełnić niedobór witamin oraz wartości odżywczych w organizmie po okresie zimowym i przygotować się do nadchodzącego sezonu wiosennego. W tym celu wystarczy między innymi jeść regularnie owoce i warzywa, które ułatwiają trawienie, odkwaszają i oczyszczają organizm. A także zadbać o swoje nawyki żywieniowe i wybierać produkty o niższej zawartości tłuszczu.

Aby zadbać o formę warto nie tylko odpowiednio selekcjonować produkty, czy jadać lekkostrawne posiłki, ale też zadbać o odpowiednią kulturę jedzenia i ruch. Jedzmy więc regularnie 5 posiłków dziennie nigdy nie nasycając się do pełna. Codziennie pijmy przynajmniej 3 litry płynów, najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Dzięki temu przyspieszymy wydalanie toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Unikajmy dojadania i sięgania po zbyt duże ilości słodyczy. Bądźmy także aktywni - jest to tym bardziej istotne, jeżeli przez większą część dnia siedzimy, np. podczas pracy. Dzięki aktywnemu wypoczynkowi spalimy tkankę tłuszczową, a zyskamy dobre samopoczucie.

Przepis na sałatkę z szynką
przygotowany przez Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

Składniki:

250 g szynki dębowej ZM Pekpol
1 puszka groszku konserwowego
1 papryka świeża czerwona (1 sztuka)
3 jajka ugotowane na twardo (3 szt.)
150 g sera żółtego
sos wiosenny

Sos wiosenny

Składniki:
- sok z jednej cytryny
50 mln oleju
natka pietruszki, koperek, szczypiorek
sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:
Posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Przygotowanie sałatki:
Szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę.

Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny - całość dokładnie wymieszać.

Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski