Wyborne pierniczki na Boże Narodzenie: mamy dla Was wypróbowany i prosty przepis. Zawsze się udaje! Wypróbujcie koniecznie

MAO
Przepis na pierniki świąteczne
Przepis na pierniki świąteczne Przepis na pierniki świąteczne
Wyborne pierniczki na Boże Narodzenie. Przepis na pierniczki świąteczne korzenne powinien być sprawdzony, najlepiej tradycyjny i stosowany od lat. Święta bez pierniczków? Nie! Najważniejsze, by pierniczki korzenne na święta były pachnące i niezbyt twarde. Proponujemy wypróbowany przepis na twoje ulubione, tradycyjne pierniczki. Jak sprawić, by pierniki były pyszne? Powinny być miękkie i najlepiej z miodem. Mamy najlepszy i sprawdzony przepis na świąteczne pierniczki. Jest naprawdę prosty. Aby zajadać się piernikami w święta Bożego Narodzenia, trzeba je upiec wcześniej. Chodzi o to, by pierniki "poleżakowały" w pudełku lub puszce w ciemnym miejscu, zanim zaczniemy je jeść. Przepisów na pierniki jest wiele. My proponujemy łatwy, ale sprawdzony. Świąteczne pierniki z tego przepisu wychodzą przepyszne!

Przepis na pierniczki świąteczne: sprawdzony przepis

Zapach pierników, obok zapachu choinki, mandarynek i grzybów, to jeden z aromatów kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia. Wspólne pieczenie pierników na święta to wieloletnia tradycja w polskich domach. Uwielbiają to zwłaszcza dzieci, którym sporo frajdy sprawia wycinanie pierniczków i dekorowanie ich. Ale też dorośli lubią piec pierniki na święta.

Pierniki na święta warto upiec wcześniej

Jeśli chcemy w święta Bożego Narodzenia 2020 zajadać się pysznymi i miękkimi piernikami, za ich pieczenie trzeba zabrać się najpóźniej ok. tydzień przed świętami grudnia. Pierniki potrzebują "leżakowania" w puszce albo zamkniętym pudełku, w ciemnym miejscu.

Życzenia na Boże Narodzenie

Oto przepis na pierniki - łatwy i sprawdzony. W domu rodzinnym naszej redakcyjnej koleżanki pierniki według tego przepisu są pieczone od trzech pokoleń. I zawsze wychodzą pyszne! Trzeba tylko pamiętać, aby upiec np. w połowie grudnia, wtedy na święta są idealne!

Przepis na pierniki: miękkie, z miodem

Aby upiec pyszne pierniki, potrzebujemy:

  • 300 g mąki
  • 150 ml miodu
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (mieszanki kardamonu, anyżu, cynamonu i mielonych goździków)
  • 1 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • mąka do podsypywania stolnicy
  • dekoracje do pierników: posypka, pisaki, barwniki do lukru, wiórki czekoladowe

Oczywiście do pieczenia pierników potrzebne są jeszcze foremki, najlepiej w różnych kształtach, aby wycięte pierniczki były różnorodne.

Najlepsze przepisy świąteczne

Jak upiec pierniki - krok po kroku:

  1. Masło trzeba wyjąć wcześniej z lodówki - musi być bardzo miękkie.
  2. Zanim masło zmięknie, siekamy drobno nożem kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
  3. Kiedy masło jest bardzo miękkie, w dużej misce mieszamy przesianą mąkę, masło, cukier puder i miód.
  4. Dodajemy po kolei: jajko i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  5. Dodajmy: przyprawę do pierników, kakao i skórkę kandyzowaną.
  6. Zagniatamy ciasto.
  7. Z ciasta robimy kulkę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 18 stopni C.
  9. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy pierniczki.
  10. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierniki.
  11. Pierniki pieczemy w piekarniki w temp. 180 C przez ok. 10-12 minut.

Zobacz koniecznie

Zanim udekorujemy pierniki, trzeba poczekać aż wystygną. W tym czasie można przygotować lukier do dekoracji pierników.

Przepis na lukier do pierników:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przesiany cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny podgrzewając w rondelku. Cukier będzie się rozpuszczał. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy trochę cukru pudru, aby zgęstniał. Natomiast jeśli lukier jest za gęsty, dodajemy trochę soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier, można dodać odrobinę barwnika do lukru w wybranym kolorze.

Pierniki dekorujemy lukrem i posypujemy posypką do dekoracji lub wiórkami czekolady. Gotowe pierniki powinny "poleżakować" w szczelnej puszce lub zamkniętym pudełku przez około tydzień, aby zmiękły.

Smacznego!

Musisz to wiedzieć na Święta

Astronauci amatorzy polecieli w kosmos

Wideo

Komentarze 20

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kreatywny nick

Soda zamiast proszku do pieczenia? Boje sie sprobowac

R
Rada

Przepis bardzo dobry. Dodałam tylko więcej przypraw, i proszek do pieczenia zamiast sody.

G
Gość

Wyszły bardzo dobre.Dzis dzieci ozdabiaja.

T
Tamara
15 grudnia, 20:38, Gość:

Robiłam pierniki i jest wszystko ok super

Dokładnie z tej ilości mąki?????? Naprawę ?

T
Tamara

Rzeczywiście z tej ilości mąki nie wyjdzie "kulka ciasta" ponieważ się przelewa przez palce. Zobaczymy co z tego wyjdzie redakcyjna koleżanko....

S
Staszkowa

Na nadchodzące święta polecam przepis na pierniki antystresowe: https://www.inwentadom.pl/pierniki-antystresowe/ Przepis sprawdzony więc na pewno składniki są dobrze podane a ponadto pierniczki są tylko z naturalnych składników (bez sody chociażby).

G
Gość
12 grudnia, 18:44, Bożena:

Ciasto nie mozliwe do uzyskania kuli, prawie się leje. I niestety dałam sode jak w skladnikach... Co z tego bedzie.. Musialam dodac jeszcze raz tyle mąki, zeby sie wogole odczepilo. Masakra.

Zgadzam się. Podano ogólnie złe proporcje składników i ciasto jest bardzo rzadkie.

G
Gość

Robiłam pierniki i jest wszystko ok super

G
Gość

Jak poprzednicy również nie uważam, że soda nie jest tożsama z proszkiem do pieczenia. No ale przepisywać przepisy też trzeba umieć. Nie mam litości dla plagiatów. Nie polecam przepisu.

B
Bożena

Ciasto nie mozliwe do uzyskania kuli, prawie się leje. I niestety dałam sode jak w skladnikach... Co z tego bedzie.. Musialam dodac jeszcze raz tyle mąki, zeby sie wogole odczepilo. Masakra.

B
Bozena

Katastrofa

G
Gość
7 grudnia, 17:01, Gość:

Soda czy proszek do pieczenia? Przepis chyba skopiowany albo przetłumaczony nie wiadomo skąd. Zapewne nie był wypróbowany. Nie polecam tego przepisu

8 grudnia, 16:30, N:

Może i wątpliwego pochodzenia, lecz przed chwilą upiekłam z niego pierniczki i wyszły bardzo dobre, więc jeśli go nie wypróbowałeś, to proszę się nie wypowiadać negatywnie ;)

Ha ha ha jesteś autorką tego pseudoprzepisu

N
N
7 grudnia, 17:01, Gość:

Soda czy proszek do pieczenia? Przepis chyba skopiowany albo przetłumaczony nie wiadomo skąd. Zapewne nie był wypróbowany. Nie polecam tego przepisu

Może i wątpliwego pochodzenia, lecz przed chwilą upiekłam z niego pierniczki i wyszły bardzo dobre, więc jeśli go nie wypróbowałeś, to proszę się nie wypowiadać negatywnie ;)

N
N

Pierniki wyszły bardzo dobre, oprócz przyprawy do piernika dodałam jeszcze więcej cynamonu, trochę kardamonu i pieprzu 😀

Mam jednak jedno małe zastrzeżenie co do przepisu: w składnikach jest napisane "soda oczyszczona", a już później jest wspomniane o dodaniu proszku do pieczenia. Gdybyś mógł sprecyzować, bo może to być mylące dla niektórych osób, które by chciały skorzystać z tego przepisu ;)

G
Gość

Przepis nieprecyzyjny z blędami. Raz pojawia sie soda,a raz proszek do pieczenia...w tytule przepi na miekkie pierniczki,a na koncu oodane,że muszą poleżakować w puszce.... wszystkie pierniczki upieczone wczesniej trzymane w puszce to muszą zmieknac.nie ma bata...co to za przepis????

Dodaj ogłoszenie