18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekanka z cukinią, kurczakiem i pieczarkami

Katarzyna Sklepik
Zapiekanka z cukinią, kurczakiem i pieczarkami
Zapiekanka z cukinią, kurczakiem i pieczarkami Katarzyna Sklepik
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Grillowana już mi się trochę przejadła, więc tym razem postanowiłam zrobić z niej zapiekankę. Danie smaczne i szybkie. Kusi też dodatkami, które zawsze można zmienić lub zmodyfikować. Kilkanaście minut przygotowań, 25 minut w piekarniku i zapiekanka gotowa.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 filety z kurczaka
  • kilka ziemniaków
  • 1 cebula
  • 500 gram pieczarek
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 gram tartego sera żółtego
  • sól, pieprz, zioła (rozmaryn, bazylia, oregano, tymianek)
  • oliwa, masło

Przygotowanie:

Zaczynamy od krojenia: cebulę w drobną kosteczkę, jedną obraną cukinię w kostkę, drugą - w plasterki, filety z kurczaka w paseczki, pieczarki - w plasterki.

W między czasie: Ziemniaki obieramy i gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy, jak trochę ostygną kroimy w plastry.

Potem na patelnię: na oliwie musimy zeszklić cebulę. Potem dodajemy do niej paseczki z kurczaka i smażymy około 10 minut. Stopniowo dodajemy pieczarki i dalej dusimy, po kilku minutach dodajemy kosteczki cukinii. Na zakończenie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i zioła do smaku.

Przekładamy wszystko do miski. W małej miseczce roztrzepujemy trzy jajka. Dolewamy do mięsa i warzyw i całość dobrze mieszamy.

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Na spód kładziemy plastry ziemniaków, na nie wykładamy masę z kurczaka, pieczarek i pokrojonej w kostkę cukinii. Mięso i warzywa muszą być równomiernie rozłożone. Na wierzch układamy pokrojoną w plastry cukinię (cukinia był duża, więc przecięłam ją na pół i wydrążyłam pestki, zamiast okrągłych plasterków, położyłam na wierzch półksiężyce). Całość posypujemy ziołami, tartym serem i zieloną pietruszką.

Dla smaku i do ozdoby można też dorzucić kilka pomidorków koktajlowych.

Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 - 30 minut.

Po wyjęciu z pieca, pachnie kusząco, aż chce się ją od razu zjeść. Niestety, bywa i tak, że pierwsza porcja, wykrojona z naczynia, trochę się rozpadnie. Ale i to nie popsuje jej smaku!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski