Składniki dla pierwszego lawasza:
dwa cienkich ława sza
200 gram serka topionego
1 łyżeczka soku z cytryny
200 gram łososia
pączek szczypiorku
koperek
Składniki dla drugiego lawasza:
2 papryki różnego koloru
2 łyżki musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
150 gram majonezu
pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Gotujemy pastę dla pierwszego lawasza. Serek topiony, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i koperek mieszamy. Łososia kroimy w cienkie plastry. Smarujemy jeden lawasz pastą i wykładamy na nią łososia. Zawijamy wszystko w roladę i odstawiamy do lodówki.
Dla przygotowania drugiego lawasza najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut w nim oczyszczone od pestek i pokrojone na pół papryki. Warto dodać trochę oleju.
W międzyczasie robimy pastę, mieszając majonez, musztardę, drobno posiekany koperek. Doprawiamy ją solą i pieprzem za smakiem. Smarujemy pastą drugi lawasz.
Po upływie czasu papryki dostajemy z piekarnika wykładamy w misce i na 10 minut zostawiamy pod nakryciem. Potem zdejmiemy skurkę i kroimy w cienkie plastry. Wykładamy ich na lawasz i zawijamy w roladę. Odstawiamy do lodówki.
Przez niecałą godzinę możemy kroić lawaszę na kawałki o szerokości 2,5-3 cm. Można również zrobić to przed podaniem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?