Ziemniaki faszerowane

Anastazja Bezduszna
Tarsmak
Słoneczna pogoda za oknem rozbudza w nas wszystkich chęć na grillowanie. Zazwyczaj sięgamy po kiełbaski i karkówkę. My proponujemy jednak, by pójść o krok dalej i spróbować ziemniaczki faszerowane.

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sos tatarski
  • szczypior
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, doprawić pieprzem i majerankiem. Do podsmażonego boczku dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszać. Wydrążone ziemniaki wypełnić nadzieniem, złożyć razem i dokładnie zawinąć w podwójną folię aluminiową. Piec w żarze do miękkości (około 45 - 50 minut). Podawać z sosem tatarskim, posypane obficie szczypiorkiem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie