Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniaki faszerowane

Anastazja Bezduszna
Tarsmak
Słoneczna pogoda za oknem rozbudza w nas wszystkich chęć na grillowanie. Zazwyczaj sięgamy po kiełbaski i karkówkę. My proponujemy jednak, by pójść o krok dalej i spróbować ziemniaczki faszerowane.

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sos tatarski
  • szczypior
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, doprawić pieprzem i majerankiem. Do podsmażonego boczku dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszać. Wydrążone ziemniaki wypełnić nadzieniem, złożyć razem i dokładnie zawinąć w podwójną folię aluminiową. Piec w żarze do miękkości (około 45 - 50 minut). Podawać z sosem tatarskim, posypane obficie szczypiorkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski