Sezon na nią w pełni. Na rynkach stragany uginają się pod wielkimi korbolami. Odmian mnóstwo i jedna smaczniejsza od drugiej. Za kilogram trzeba zapłacić 1-2 zł.
CZYTAJ TEŻ:
Kuchnia w Głosie Wielkopolskim
Znakomite przepisy wielkopolskiej kuchni: dynia
Zupa z pieczonej dyni
Surówka z dyni z pieczarkami
Placki z dyni
Ciasto dyniowe
Dynia marynowana
Gospodynie domowe biorą je na placki, zupy, przeciery, sałatki i surówki. Również na przetwory, bo dynia jest zdrowa i niskokaloryczna.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?