Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zobacz jakie mamy dynie - nie tylko na Halloween [ZDJĘCIA]

ELKA
Dynia, czyli popularny w Wielkopolsce korbol, to nie tylko podstawowy atrybut Halloween, ale warzywo, które po latach zapomnienia, wraca do łask.

Sezon na nią w pełni. Na rynkach stragany uginają się pod wielkimi korbolami. Odmian mnóstwo i jedna smaczniejsza od drugiej. Za kilogram trzeba zapłacić 1-2 zł.

CZYTAJ TEŻ:
Kuchnia w Głosie Wielkopolskim
Znakomite przepisy wielkopolskiej kuchni: dynia
Zupa z pieczonej dyni
Surówka z dyni z pieczarkami
Placki z dyni
Ciasto dyniowe
Dynia marynowana

Gospodynie domowe biorą je na placki, zupy, przeciery, sałatki i surówki. Również na przetwory, bo dynia jest zdrowa i niskokaloryczna.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski