Składniki (na 4 osoby)
- 60 dag żołądków drobiowych
- 20 dag pieczarek
- pęczek włoszczyzny
- cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka masła
- łyżka oleju
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz, sól i papryka mielona do smaku
Przygotowanie
Najpierw żołądki starannie czyszczę ze zbędnego tłuszczu, płuczę i wrzucam do wrzącej osolonej wody. Warzywa dokładnie myję, obieram, drobno kroję, płuczę i dorzucam wraz z oczyszczonymi, opłukanymi i pokrojonymi w plasterki pieczarkami do gotujących się żołądków. Po ugotowaniu, gdy żołądki są miękkie, przecedzam przez sito i kroję w cienkie plasterki. Wywar pozostawiam do wystygnięcia. Następnie mąkę zrumieniam na suchej patelni. W garnku podsmażam na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodaję masło i przyprawy. Chwilę smażę, wsypuję zrumienioną mąkę i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzam dwiema szklankami zimnego wywaru z żołądków i mieszając zagotowuję. Po zagotowaniu wkładam do sosu pokrojone żołądki, pieczarki i jarzyny, dodaję koncentratu pomidorowego, przyprawiam do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, mieszam i kilka minut gotuję na małym ogniu. Żołądki podaję z kluskami kładzionymi i sezonową surówką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?